Присъдено в юбилейната 40-годишнина от създаването на асоциацията, отличието му се дава за извършваните данъчни реформи в България, за борбата с корупцията и престъпността, за ангажимента му към подобрения в данъчната политика, за налаганата прозрачност във финансовата и данъчна политика.
Тържеството по случая се състоя в представителството на германската провинция Баден-Вюртемберг към европейските институции.
Присъждането на наградата на българския премиер е едно смело решение от страна на АДЕ и е не само окуражаващо за бъдещето, а и признание за вече направеното, изтъкна в поздравителното си слово Ханс-Герт Пьотеринг - бивш председател на Европейския парламент. По-рано в България имаше много корупция, изчезваха фондове, сега нещата тръгват към по-добро. Трябва да се положат още усилия към повече прозрачност и демокрация. Трябва да се подкрепи българското правителство за реформите, за да се постигнат очакванията на българите, а и нашите, заяви той.
Премиерът Бойко Борисов благодари за наградата, която той приема като награда за българите, и увери, че надеждите и очакванията ще бъдат изпълнени. Той очерта предприетите у нас мерки за борба с корупцията, включително при усвояването на европейските фондове и заяви, че разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) вече имат доказателствена стойност в българските съдилища. Балансирахме държавния бюджет за тази и другата година. Борбата с корупцията и престъпността съща са много важни, още по-важно е да се действа за увеличаване на благосъстоянието на българите, смята българският министър-председател.
През предишни години наградата на АДЕ е била присъждана на премиера на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, европейския комисар по конкуренцията Нели Крус и генералния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер.
Европейската асоциация, чиято цел е да насърчава данъчните стимули за икономическо развитие, очевидно високо цени политиката на правителството на ГЕРБ за подобряване на данъчната и инвестиционна среда, коментира ръководителят на Делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент Андрей Ковачев.
На връчването присъстваха българският външен министър Румяна Желева, евродепутатът и председател на делегацията на германския Християндемократичен съюз в Европейския парламент Маркус Фербер, служители в Европейската комисия, дипломати.

Вижте снимка на премиера с приза