Това призна министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от БСП дали необходимите 150 млн. лева за тази мярка на кабинета "Орешарски" са налични, предаде БГНЕС.

Министърът увери, че социалните приходи няма да се надбавят към минималната заплата и хората ще си получат дължимия данък. Преди време от НАП обясниха, че ще се отчитат всички приходи и дори получаването да детски може да спре връщането на данъка.

Предишното управление прие решение внесеният данък от хората с доходи до миналата заплата да им бъде върнат в началото на 2015 година. С идването на власт на кабинета Борисов тази мярка бе отменена за 2015 година, но с уговорката, че за 2014 година ще бъде изпълнена.

Има ли в бюджета за 2015 година 150 млн. лева за възстановяване на данъка на най-бедните българи, попита Корнелия Нинова от БСП, като по думите й около 890 000 души трябва да се възползват от тази мярка.

"Ние от БСП твърдим, че има такива пари", каза Нинова и цитира старо изявление на Горанов, според когото също тези пари са предвидени.

Нинова остана доволна от лаконичния отговор на Горанов и призова гражданите да не се поддават на провокациите на администрацията и на изпълнителната власт и да подадат своите декларации, защото пари в бюджета има.

Същевременно Владислав Горанов бе категоричен, че според управляващите въвеждането на необлагаем минимум при тази данъчната система не е добра мярка.

Горанов прие упрека на опозицията, че идеята за прехвърляне на пенсионните партиди от частните фондове в държавното осигуряване е била прибързана. Финансовият министър повтори тезата си, че в свободата на избор няма противоконституционност, а дебатът по механизма на това право на избор се провежда в момента и ще продължи.