Правосъдният министър Данаил Кирилов се срамувал от изявлението на американския държавен секретар Майк Помпейо за съдия Андон Миталов. В рамките на парламентарния контрол по този повод Кирилов заяви, че било крайно време и ние да разберем, че има корупция в съдебната система.

Андон Миталов бе първият българин, със забрана да влиза в САЩ, а причината за това са съмнения за корупция. Казусът беше свързан с решение на Миталов, с което беше позволено на Николай Малинов (с наложена забрана да напуска страната) от движение "Русофили" да пътува до Русия.

Кирилов припомни, че искал да се провери всичко по казуса с решението за Малинов и защо то е породило сериозен международен отзвук. Има недоразследвани факти и обстоятелства, които партньори ни казват да ги разследваме, посочи правосъдният министър и допълни, че на 12 март е поканен за изслушване от дисциплинарния състав, който ще решава дали да наказва Миталов.

На закрито заседание през февруари Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарна проверка по случая с Андон Миталов. Решението дойде след искане от Данаил Кирилов за освобождаването на Миталов, който е магистрат в Специализирания наказателен съд. Правосъдният министър изтъкна като основание дейността на съдията по делото срещу Николай Малинов. Той посочи, че с действията си делото съдия Миталов е нарушил служебните си задължения и е накърнил авторитета на съдебната власт.