Още преди изтичането на едноседмичния срок Министерство на правосъдието ще е готово с допълнението към искането на правосъдния министър съдията Андон Миталов да бъде дисциплинарно уволнен.

Пред журналисти Данаил Кирилов уточни, че доказателствата за уронен престиж на съдебната власт са публично достъпни и това е изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Твърденията, че Миталов е участник в "сериозна корупция" би следвало да бъдат разследвани. А ако чужда държава предостави доказателства, те ще бъдат релевантни за българското правосъдие. Но в случая с Миталов, когато има такова твърдение, то трябва да има разследване, каза още Кирилов.

Кирилов бе в сградата на ВСС, където съдийската колегия на съвета дебатира казуса с Миталов, а министърът защити предложението си за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията.

Вчера в кадровия орган са получени резултатите от предварителната проверка, извършена от Инспектората към ВСС на делото за пускането на Николай Малинов в Русия. Министър Кирилов е поискал да се запознае с документите и ги е получил.

Междувременно съдия Андон Миталов се върна на работа в спецсъда. Той беше излязъл в болничен в разгара на скандала през миналата седмица.

Пред Канал 3 Миталов отказа да коментира дали се е срещал с адвокатите на Николай Малинов от "Русофили", отказа да коментира и наложената му забрана да влиза в САЩ. Именно съдия Миталов разреши на обвиняемия в шпионаж да пътува до Русия в края на миналата година, за да бъде награден от Путин.

По случая със съдия Миталов заместник-помощник държавния секретар за Европа и Евразия Матю Палмър, който се срещна с премиера Борисов вчера в София, заяви: "В готовност сме да предоставим данни на компетентните български власти, когато това е необходимо.

Ние сме готови да се борим с корупцията, да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността и отговорността и ролята, която лицата, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление".