Ние ще подкрепим вота на недоверие срещу правителството, но се разграничаваме от част от мотивите на БСП. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС от ДПС и член на Комисията по здравеопазване.

"Ние ще гласуваме и ще подкрепим този вот на недоверие заради безвремието в здравеопазването. Заради това, че се срива доверието в системата от страна на и на лекари, и на пациенти. Заради това, че се чакат твърде дълго реформи и смели стъпки, които не се предприемат"

Д-р Джафер посочи, че е недопустимо България да е на първо място по смъртност и на последно по средна продължителност на живот в ЕС. По думите ѝ правителството решава постфактум проблемите в здравеопазването.

"Например, сега хората, които чакат за белодробна трансплантация. Миналата седмица на пожар се решаваха проблемите на хората на хемодиализа. Следващите дни най-вероятно ще се решават проблемите на съдебните медици, защото те отказват да правят важни за МВР експертизи. Това се случва заради липсата на съгласие и експертен разговор на високо ниво", каза зам.-председателят на НС.

Според нея повече от 10 години се говори за надпартиен консенсус в политиката на здравеопазването.

"Ние имаме надпартиен консенсус, че трябва да има електронно, само че сме в парадоксалната ситуация да имаме еврокомисар по дигитализацията, да нямаме елементарна информационна система в здравеопазването. Не може да се загърби партийния интерес. Днес беше припомнено на колегите от ГЕРБ, че те управляват 9 години през последните 10, но като слушаме дебатите, имаме чувството, че още управлява Орешарски, а той управлява само година и два месеца", коментира д-р Джафер.

"Бяха допускани много грешки, една част от тях бяха заради незнание, други граничат с престъпление. Едно такова престъпление е кражбата на 1,3 млрд. по време на едно от правителствата на ГЕРБ, които бяха буквално откраднати, а бяха предвидени да се стартира реформа", заяви д-р Джафер.