Политическата сила определя като най-сериозен проблем демографската катастрофа в страната ни.

Кандидатите за народни представители на Възраждане успешно аргументират това с факта, че през последните 30 години два милиона българи са напуснали родината ни. Над 617 села са без население или само с един жител. Няколко големи града са принудени да приютят хората, които търсят препитание, защото такова няма по родните им места. В резултат на тази вътрешна миграция към градовете "гостоприемници", се натоварват извънредно много здравната, образователната и социалната система.

Това е ситуацията в страната ни и тя трябва да се разреши бързо, защото числеността на българите намалява, а това е предпоставка съвсем скоро България просто да я няма, и то съвсем не метафорично. Ние сме уникален случай, защото в съвременния свят в мирно време нашият народ намалява на година с толкова, колкото не е намалявал във всички войни, които сме водили в историята ни. Наложително е договаряне на помощ от страна на Европейския съюз и финансирането на пакет от икономически мерки за завръщането на българските емигранти в страната ни. Това вече се е случвало със страна членка на Европейския съюз, която, подпомогната с пакет от икономически мерки, в рамките на 10 години върна 1 млн. икономически емигранти. В програмата на Възраждане за справяне с демографската криза са заложени още: повишаване на социалната помощ за отглеждане на дете; право на социална помощ за отглеждане на дете за всяко семейство на работещи родители; адекватно подпомагане на многодетни семейства; увеличаване на държавните стимули за семейства с цел повишаване на раждаемостта; държавна помощ или безлихвен заем за покупка на жилище за работещи родители с многодетни семейства; осигуряване на повече възможности за безплатна асистирана репродукция; адекватно подпомагане на семейства с деца в неравностойно здравно или социално положение; реализиране на програмата за стимулиране на етнически българи, живеещи по рождение в чужди страни, и на лица с български корени да се завърнат в България, с облекчена процедура за това; развиване на специални икономически зони в изоставащите региони на страната, с което ще бъдат осигурени повече работни места в по-малките градове; данъчни стимули и допълнително финансиране за развитие на селските райони на България. За да се развиваме социално и икономически като държава, ни е нужен нашият човешки потенциал. Извън страната ни живеят над 1/3 от трудоспособните българи и е необходимо българската държава да предприеме незабавни мерки за завръщането на българите в България. За да възродим България, са ни нужни всички българи. Икономическият подем е от изключително значение за това, Родината ни да стане предпочитано място за живот, работа и отглеждане на деца за всички българи. Имаме централен бюджет от 30 млрд. лева и ако той е правилно разпределен, ще има достатъчно за всички фундаменти в държавата.

Едно от икономическите предимства на България е това, че имаме по-ниски данъци в сравнение с останалата част от Европа. Необходимо е да осигурим безопасна среда за бизнеса в България, да се въведат ефективни мерки за справяне с корупцията и се премахне административната тежест върху бизнеса. Когато бизнес средата функционира нормално, в страната има ниски данъци, а корупцията е сведена до минимум, България ще е привлекателна дестинация за инвеститори.

Снимка: ПП Възраждане

За да подобри бизнес средата в България, Възраждане предвижда:

- Реализиране на стратегия за постигане на положителен търговски баланс. България губи по 500 млн. лева на месец от негативен търговски баланс, което може да се промени при подкрепа от страна на държавата на ключови български производители в определени сектори.

- Създаване на фонд за ежегодни инвестиции в начинаещи ("startup") компании. Можем да се превърнем в център за развитие на информационните технологии на Балканите.

- Повече свобода при инвестиране на средствата от пенсионните фондове. Сегашната възвръщаемост от допълнителното пенсионно осигуряване е едва няколко процента. Необходимо е да се позволи инвестирането в алтернативни фондове и повече свобода при управлението на тези средства, за да се постигнат поне 10% възвръщаемост.

- Пълна дигитализация на държавните институции ще оптимизира взаимодействието на бизнеса с държавата.

- Инвестиционен план за увеличаване на капитала на държавата. Държавата ежегодно разполага с бюджет от над 30 млрд. лева, но всичко се изразходва. Необходимо е част от средствата (3%) да се управляват като инвестиционен фонд.

- Свързване на чуждите фондови борси с Българската фондова борса ще позволи на чужди инвеститори бързо и лесно да инвестират в акции на български компании част от БФБ.

- Закон за личния фалит ще позволи на предприемача след неуспешен опит за бизнес да започне отначало по-бързо и лесно.

- Премахване на Наредба Н-18. Тази наредба е пример за свръхбюрокрация без особени ползи, но с изключителни вреди за малкия и среден бизнес.

- Облекчено законодателство и по-малка данъчна тежест за малкия бизнес през първата година от старта.

- Свободен пазар за продукцията на малките селскостопански производители без прекупвачи и без почти никакви регулации. От Възраждане сме категорични, че за основните стълбове като образование, здравеопазване и национална сигурност трябва да се грижи само държавата и да не се допуска чуждо вмешателство в тях, защото то заплашва суверенитета ни.

За образованието Възраждане предвижда пакет от мерки, които да го подобрят: премахване на делегираните бюджети; въвеждане на мандатност за директорите; намаляване на административната тежест в работата на учителите; пренаписване на учебниците по история и литература в дух на родолюбие; възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование и държавна подкрепа за даровитите ученици.

В сферата на здравеопазването са нужни спешни мерки за преодоляването на здравната криза. За Възраждане това са премахване на търговския статут на болниците;

държавно финансиране на медицинските дейности; държавно програмно финансиране за семейното планиране и асистираната репродукция; премахване на ДДС върху лекарствата; минимален безплатен пакет медицинска помощ; възстановяване на училищните здравни кабинети; здравеопазване във всяко населено място; прилагане на национални програми за здравна култура.

Друг приоритет, който се очертава силно в програмата на Възраждане, е националната сигурност. Преструктурирането и модернизирането на българската армия е въпрос от първостепенна важност. Тя трябва да е способна реално и напълно самостоятелно да защитава националната сигурност и териториалната цялост на страната ни. Колективната отбрана, основаваща се на участие във военно-политически блокове, може да бъде само поддържащ елемент от сигурността ни, но не и основен такъв. От Възраждане още се обявяваме за запазване суверенитета на държавата, като запазим българският лев и енергийния си суверенитет. Смятаме, че е нужен мораториум върху сечта и преразглеждане на всички концесионни договори в страната. Смятаме, че е необходимо с пакет от мерки първо да спасим българския туризъм и след това да го развием във всичките му възможни форми. Смятаме, че има нужда от промяна и в културната сфера. Тук предвиждаме последователни действия в посока реализирането на индивидуална програма за развитие на държавния и независимия сектор в културата.

"За да започнем промяната днес е необходимо единствено българите да дадат доверието си на Възраждане и да гласуват с номер 11 на 11 юли 2021 г. Получавайки доверието на нашите сънародници ние няма да спрем пред нищо и ще превърнем страната ни в предпочитано място за живот работа и отглеждане на деца от всеки българин. Гласувайки за Възраждане вие получавате народни представители, всеки професионалист в областта си, които ще взимат решения с грижа за българския народ и влагайки целия си натрупан професионален опит до момента, за да се справят с кризата, в която е страната ни. Всички виждаме, че българия има нужда от Възраждане", каза още д-р Костадинов, председател на Възраждане и водач на листата на кандидатите за народни представители в 3 МИР Варненски и 25 МИР София.

 

ПП Възраждане ще се яви на изборите на 11 Юли с бюлетина номер 11.

Агитационен материал на ПП Възраждане.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.