Четирима са общо кандидатите за председателския пост в Столичния общински съвет - Борис Бонев от ПП-ДБ-Спаси София, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ". 

Макар предходните 4 години СОС да се управляваше от представителя на ГЕРБ Георги Георгиев, този път от партията не номинираха никого за председател на Съвета.

Никой от четиримата кандидати обаче не успя да вземе поста още от първото гласуване. 

Изборът се проведе чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини. Бонев е подкрепен от 23 общински съветници, Тонова - от девет, Гълъбов - от осем, а Данаилов - от трима. Има четири недействителни бюлетини.

Последва ново гласуване за първите двама по резултат, но то също завърши без успех. Общо гласувалите втория път общински съветници са 44, а недействителните бюлетини са 12. Бонев получи 23 гласа, а Тонова - девет.

Междувременно един от кандидатите - Борис Бонев, призова останалите групи да гласуват за него. 

Борис Бонев коментира случилото се днес и каза, че е било очаквано развитие на ситуацията, въпреки призивите им за конструктивен диалог в рамките на СОС. Обяснихме, че всяка една конструктивна и добра за гражданите на София идея ще бъде приемана от нас, каза Бонев. ПП-ДБ ("Спаси София") е готова да работи с всички в името на това да бъдат решавани проблемите на софиянци. "Уви, не всяка една от политическите сили е готова да застане зад думите си", заяви Бонев.

Той предполага, че емоцията от изборите все още не е утихнала. Според него е проява на лош вкус въобще да не се участва в гласуването за избор на председател на СОС, защото всеки един общински съветник е изпратен от гражданите на София, за да взима решения, а не да бяга от тази отговорност.

Бонев декларира, че, като много обединена група от 23 общински съветници, че ще работят затова решенията на софиянци да бъдат приемани в СОС. Ще инициираме преговори с политическите сили в СОС и да се надяваме, че това безвластие няма да продължи повече от една седмица, каза Бонев. Според него са започнали опити на политически опоненти да се внесе разделение, но "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") са единни и няма да допуснат опити за интриги.

В Столичния общински съвет има 61 общински съветници. Местната коалиция "Продължаваме промяна - Демократична България" има 23-ма, местната коалиция ГЕРБ-СДС - 14 общински съветници.

"БСП за България" пък разполага с 9 общински съветници, "Възраждане" има 8, а партия "Има такъв народ" - трима.

Местната коалиция КОД взима също трима общински съветници, а ВМРО-БНД - един съветник.

Ето какви послания отправиха някои от тях в началото на днешното заседание.

 Борис Бонев: Ще управляваме така, че да преодолеем разделенията между гражданите на София

Обещавам, че нищо добре направено няма да остане недооценено или ненадградено. Но и лошите ще бъдат показвани, ще бъдат спирани, ще бъдат преразглеждани и подобрявани. Това заяви Борис Бонев, общински съветник от "Продължаваме промяната-Демокатична България" ("Спаси София") в изказване пред Столичния общински съвет, предаде БТА.

Нека не забравяме, че тук представляваме не само хората, които са гласували за нас, но и всички онези, които не гласуваха изобщо. А те, за съжаление, са мнозинство, каза Бонев. Според него те не са гласували, защото не вярват, че общинските съветници могат да ги представляват достойно и ефективно - да оправдаят очакванията им и да намерят решения за проблемите им. Трудно ми е да повярвам, че сред нас има колеги, които биха искали да затвърдят скептицизма и оттеглянето на гражданите от демокрацията и местното самоуправление, коментира Бонев.

ДБ-ПП (Спаси София) в СОС сме решени да се водим от чувството ни за дълг към гражданите, от отговорността ни към София и от уважението към чуждата гледна точка, заяви Борис Бонев. Той призова СОС към повече дух на разбирателство. Изборният резултат както за кмет, така и за общински съветници и районни кметове, ясно показва, че София очаква нов модел на управление. Софиянци няма да приемат още от същото - те ни изпратиха тук с реформаторски мандат, каза Бонев. По тяхната воля в общинския съвет са изпратени седем политически формации, което предвещава едно нелесно управление. Ние обаче искаме да вярваме, че това многообразие ще донесе нови идеи и ще бъде принос към управлението на София, а не пречка, отбеляза Борис Бонев.

Според него смисълът на това многообразие е да имаме различен поглед върху проблемите, а не излишно да политиканстваме.

Снимка: БТА

Ние ще кажем истината на нашите съграждани. Очаква ни труден мандат и много препятствия по пътя ни - в следващите няколко месеца ще положим огромни усилия да стабилизираме града, неговите институции, системи и финанси, отбеляза Бонев.

Той изрази опасение, че редица от най-важните проекти са пред риск да останат недовършени до края на годината и да загубим десетки милиони европейско финансиране.

За други пък, между които е прословутата канализация, няма предвидени средства и ще трябва да намерим още над 50 млн. лв. Въпреки това, ще подкрепим всички работещи решения и проекти и ще надградим постигнатите добри резултати. Ние няма да бъдем тези, които ще ударят ръчната спирачка на София, както бяхме упреквани, каза Борис Бонев.

Грети Стефанова: Имаме много кратко време, за да устремим София напред

"Имам една мечта!". Великата фраза на Мартин Лутър Кинг беше цитирана много пъти в последния месец от всеки, който обича този град и е готов да даде своята енергия, усилия и време, за да заживее в европейска, чиста и красива София, посочи Стефанова от ПП-ДБ и добави, че затова се вълнува да ги приветства на първата празнична сесия на СОС.

Тя каза, че след 18-годишното управление на ГЕРБ, софиянци са избрали нов модел и нови хора начело на столицата на България. По думите ѝ "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Спаси София" са получили вот на доверие от гражданите, но и високи очаквания, както и огромна отговорност за реформи още от първия ден на управлението на София.

За мнозина периодът от четири години може да изглежда достатъчно дълъг, но на практика имаме малко време, за да оправдаем гласуваното доверие и затова ще ценим всеки ден, каза Стефанова. Нямаме право на разхищение - нито на време, нито на ресурс. Софиянци очакват от нас резултати, добави общинският съветник. Според нея София има нужда от бързи и значими промени във всички сектори.

Разчитаме на кмета на София Васил Терзиев и заместниците му, както и на екипа тук и на всички 24 районни кметове. София и софиянци заслужават всички заедно да работим за благоденствието им, коментира Стефанова. Осъзнаваме, че ние сме тези, които сега ще бъдат гледани "под лупа", което е много хубаво, защото ще покажем, че София може да се управлява ефективно, компетентно, прозрачно, по европейски, каза тя, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

Стефанова добави, че от днес трябва да отворят Столичната община за софиянци и да подобрят достъпността и ефекта от работата си в интерес на гражданите. По думите ѝ пътят на "сивите паметници" е само и единствено към музея на социалистическото изкуство. Тя добави, че "ремонт на ремонта" трябва да е приключил с предходното управление.

Според Стефанова всяка обществена поръчка трябва да бъде законна и прозрачна. И колеги, нека продължим да ходим по улиците на София, сред софиянци. Трябва да сме сред хората, без да ни е страх, че някоя плочка ще ни спъне и изпръска. Ще ги поправим. Вярвам, че заедно ще променим модела, в екип с новия кмет Васил Терзиев, и вярвам, че София ще има по-устойчиво, европейско бъдеще, заяви още общинският съветник.

Иван Таков: Поставяме началото на нов период в развитието на София

Днес поставяме началото не просто на един нов мандат на Столичния общински съвет. Днес, в Международния ден на добротата, искрено вярвам, че поставяме началото на нов период в развитието на нашия град, на друго разбиране, друга философия за управлението на София. Това каза Иван Таков от "БСП за България".

Нашата група ще работим и ще ги налагаме с всички средства и инструменти, с които разполагаме, добави той. Таков обясни, че ще подкрепят всякакви инициативи, които отговарят на основните ценности "свобода, справедливост и солидарност", и ще участват в разговори за политики, базирани на ценности, а не за "интересчийски мнозинства". Той добави, че ще търсят консенсус по политики и ще се противопоставят на всеки опит за продължаване на "разпродаването на града".

Ще изискваме и бихме участвали в съставянето на ясен план по създаване и реализиране на основните политики, по които, както видяхме в кампанията, има някои допирни точки, посочи още той. По думите му Общинският съвет и кметът дължат на гражданите реалистичен план за действие в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Приоритетите, по които ще работим, са ясни, с тях излязохме пред софиянци на местните избори, каза Таков. Той уточни, че говорят за децентрализация, за връщане на всички комунални услуги в Столичната община, за това Общината да бъде добър стопанин, а не "търгаш", за подобряване на инфраструктурата в кварталите, за достъпно и качествено общинско образование и здравеопазване.

Няма да участваме или да правим коалиции или "сглобки" с цел на всяка цена да участваме в управлението на Столична община, заяви още общинският съветник. Нашата група ще работи много активно, както беше и досега, каза той и добави, че ще търсят подкрепа за всички техни политики и идеи и за реализация на големите цели, които ясно поставили и по време на предизборната кампания. Всеки в СОС, който ги припознава и смята, че биха били полезни за града и хората, е добре дошъл да ни подкрепи, посочи Таков, цитиран от БТА.

Според него "безпринципните сглобки" водят до управление, което не е добро. Виждаме го на национално ниво, според Таков. Той заяви, че не искат да участват в "поредното управление на Столична община, което няма да е добро за града и за хората в него".

Ще водим откровен разговор с всички политически групи по определени теми, които са важни за града и за хората, каза той и добави, че ще подкрепят всяко добро решение. Към онези предложения, които ощетяват гражданите или града, ще бъдем безкомпромисни, заяви той.

Очаквам колегите от другите политически групи в СОС да заявят ясно приоритетите си и да видим по кои политики вижданията ни съвпадат, каза Иван Таков. По думите му политиките трябва да са базирани на ценности. Ние няма да търгуваме, нито ще брокерстваме. Ние ще работим за града и за хората в него, заяви Иван Таков.

Едно от първите неща, които ще направим, е това гражданите да имат място в тази зала. За пореден път ще внесем предложение за тяхното участие в работата на СОС, обяви общинският съветник.

Деян Николов: Време е София да започне отново да расте и да спре да старее

Време е София да започне отново да расте и да спре да старее. Това каза общинският съветник Деян Николов от "Възраждане".

Вече 18 години градът ни старее, но не расте, смята той. По думите му старее в облика си и в методите на управление, старее като изостава спрямо останалите столици в Европа, старее като философия. В същото време не расте, не расте по площ, а се уплътнява, каза той. Николов добави, че не расте по качеството на живот, а се корумпира, не расте в развитието си, а застоява.

През тези почти две десетилетия градът беше оставен да се развива хаотично, воден от отделни частни интереси, смята Деян Николов. Според него градът се е превърнал в "сиво, мрачно и мръсно място", като значително е изостанал по тези показатели не от големи и богати европейски градове, а дори от скромни и по-малки български. Всеки голям инфраструктурен проект беше съпътстван от скандали, некачествена изработка и корупция, докато закъсненията в сроковете и ремонтите се превърнаха в норма, а очакванията на хората се сведоха до трагичното "поне нещо правят", коментира Николов. По думите му апатията и липсата на усещане за общност са превзели София, а всекидневието ни се е превърнало в работа, задръствания и студени погледи навсякъде около нас.

Снимка: БТА

Емоцията и надеждата отдавна са забравени, а Общината се счита за вредител, вместо приятел, коментира общинският съветник. Николов смята, че вътрешната миграция претоварва столицата, докато никой няма нито план за спиране на този процес, нито план за скоростно развитие на града, така че да поеме натоварването.

По думите му цели квартали се строят без план, без улици, без тротоари, без осветление, без паркове, без градини и "без срам".

Опазването на околната среда е просто думи, образованието е тема табу за Общината, а здравеопазването е еталон за корупция. Културата е спомен, а модерните технологии са научна фантастика. Така можем да изброяваме проблеми с дни, но мнозина ще кажат "нали поне си имаме метро", коментира Николов.

Метрото не е достатъчно за 18 години и точно затова ние, съвременните възрожденци, сме тук днес, заяви той. Общинският съветник каза, че са тук, за да сложат край на презастрояването, да се преборят с корупцията, да се изправят срещу олигархията и "обръчите от фирми" около Общината.

Николов добави, че са тук, за да изчистят, измият и облагородят София, за да помогнат на младите семейства, за да премахнат корумпираните директори от здравните заведения, за да ревизират старото управление.

Тук сме, за да обърнем внимание на крайните квартали, райони и села около София, за да децентрализираме бюджета, за да помогнем на читалища, училища, театри и всички забравени от управата на града, за да има справедливост, но най-вече сме тук, за да покажем висок стандарт на политическо достойнство, чест и дълг към софиянци, каза още той.

Тук, сме да ускорим развитието на града, да чуем браншовите организации и да работим с тях, както и с всички граждани, които обичат София и искат да я видят зелена, красива, романтична и модерна, посочи Николов. По думите му такава София заслужават всички, такава столица заслужава България. Град за пример и на световно ниво. Пътят ще е дълъг, но ние ще сме упорити, заяви още общинският съветник.