"Всички в БСП подкрепихме Ваня Григорова, зад нейната кандидатура застана единодушно ръководството на БСП, включително и аз съм гласувал за нея. Затова остана изненада фактът, че веднага след балотажа, след постигането на един толкова добър резултат, тя се отрече - заяви, че не е партиен кандидат", каза зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Иван Ченчев в ефира на Nova news днес.

"Аз съм член на националния предизборен щаб на партията и много добре си спомням вечерта, когато Ваня Григорова се оказа на балотаж, вече със сигурност. Ние бяхме на "Позитано" - председателят на партията я потърси по телефона, и то, мисля, няколко пъти, тя не си вдигна телефона. След което излъга в телевизионен ефир, че Нинова не я е търсила", добави в отговор на въпрос на водещата Иван Ченчев.

По думите му това не може да бъде причина в сериозните политически дела, които върши БСП, да възниква напрежение. "Но го давам като пример, тъй като се учудих от лъжата, която се получи и защо изобщо се тръгна към това твърдение", добави социалистът.

"Всичко, което е било нужно е било направено, ръководството направи така, че всички структури в София да работят с максималния си капацитет за избирането на Ваня Григорова. Затова остана изненада факта, че веднага след балотажа Ваня Григорова каза, че не е партиен кандидат. Тогава какво правеше на "Позитано" и защо й беше толкова важна подкрепата на БСП, която получи безусловно? Тя получи необходимия комфорт и структурира кампанията си, така както прецени с нейния щаб. Разбира се, когато е трябвало - е имало взаимовръзка между националния и градски щаб", коментира Иван Ченчев и добави:

"Тук, обаче идва логичният въпрос - ако има партийно решение как да се гласува по даден въпрос, Ваня Григорова как ще гласува? Ще се съобрази ли с партийното решение, при положение, че първото което заяви след балотажа е, че не е партиен кандидат?"

По думите на Ченчев всички хора в страната, не само в София, знаят, че Ваня Григорова е партийният кандидат на БСП. "Защо бяга от това нещо? Нали сме наясно, че без БСП Ваня Григорова нямаше да получи този резултат? БСП е най-силната партия вляво, и най-голямата. БСП е марката, ние сме реална алтернатива за управлението и сме го доказвалис политиките , които водим", категоричен бе социалистът.

"Това, че Ваня Григорова била заплаха за Нинова го твърдят анализатори, този разговор не се води в БСП. И по-интересното - твърдят го хора, които разцепиха БСП, а Григорова им приглася", заяви в отговор на въпрос на водещата на "Твоя ден" Иван Ченчев.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" беше категоричен, че социалистите няма да подкрепят така предложения бюджет, защото той се разминава с политиките и социалната защита на българските граждани, които БСП отстоява. "Категорично няма да се съгласим с вдигането на данъци. Дои и самата идея за предложения тук е опасна. Изключително важни са разговорите с кметовете и представителите на общините, защото стоят недовършени проекти и цели градове - разкопани", посочи Ченчев.

"Внесохме вот на недоверие, защото сме категорични, че проблемите и вредните политики, които води правителството в сектора на отбраната и националната сигурност трябва да бъдат поставени ясно. И това не го казваме само днес. Многократно сме излизали с аргументи и позиции, искали сме оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той е опасен за България", заяви Ченчев и добави: "Министерството на отбраната продължава да не представя доклади какво всъщност беше извадено, изпразнено от складовете като боеприпаси".

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" изрази надежда, при гласуването в четвъртък народните представители да проявят разум, не автоматично да натиснат бутоните.