"Нашите юристи пишат в момента жалбата до съда, като описват в нея многото сигнали за нарушения на изборното законодателство", заяви по бТВ Ваня Григорова, която загуби изборите с минимална разлика от Васил Терзиев.

"Не приемам резултата за окончателен и няма как да знаем кой е кмет на София, докато съдът не реши", каза Григорова, след като вчера от нейния щаб заявиха, че ще оспорват резултатите от втория тур на местните избори. "Ако съдът реши, че резултатите са законни, първа ще поздравя Васил Терзиев", обеща вчера тя.

Григорова обвини опонентите си, че са водили кампания срещу нея в дните преди балотажа и даде за пример публикациите за сребърното й бижу, за което написаха, че струва около 6 хил. долара, а цената му била между 50 и 80 лв., както за парцела в село Равно поле, за който тя обясни, че се намира в промишлената зона, извън регулация, без ток и вода, а не до голф игрищата. Кандидат-кметът на левицата уточни още, че го е взела с банков кредит за строителство, а с мъжа й общо имат 4000 лв. доход, от който вноската за заема е около 1400 лв.

"В кв. "Верила" е промишлена зона, където няма водоснабдяване и канализация. А в bird.bg е написано, че имотът ми е до голф игрища. Такива има в Равно поле, което на километри от "Верила". Моят район е заобиколен от промишлени сгради, складове и фирми. А кредитът ми заедно с мъжа ми ще го изплащаме 30 години", каза още Григорова за парцела, купен за 5 евро на квадрат.

Ваня Григорова коментира в ефира на бТВ и написания от нея пост във Фейсбук и обясни какво значи използвания от нея израз "либералния лайномет". Тя употреби израза по повод фалшиви новини за нея, че е спечелила в ромските секции, когато в същото време е победила в 13 столични района.

"Аз обикалях калните улици на "Факултета" и квартал "Христо Ботев". И във "Филиповци" бяхме", каза Григорова в отговор на въпроса как така е спечелила точно в ромските махали.

"Когато аз печеля в 13 столични района, а те публикуват съобщения, че Ваня Григорова печели в ромските махали, това е нарушение", каза претендентката. "Не видях само публикации, които се занимават с бельото ми. Когато хвърляш лайна, ти си лайномет", разтълкува Григорова на настояването на водещата Мария Цънцарова да чуе какво точно означава употребеният израз.

Според Григорова подобни материали са финансирани, за да откажат хората да гласуват за нея.

"И в последните дни преди балотажа опонентите ми и буквално в изборния ден спонсорират публикации, които целят да откажат хората да гласуват. Включително това се случваше през публикуване на екзитполове, появили се един час преди края изборния ден. Няма как да не подчертаем, че това е манипулация, когато аз имам предимство в 13 столични района и те изкарват като заглавие Ваня Григорова спечели в ромските секции. Очевидно е, че манипулацията е тази, която трябва да бъде посочена", коментира още тя.

Относно подкрепата на партията на Николай Малинов, разследван за шпионаж в полза на Русия, Григорова каза, че е издигната от коалиция и неговата формация е част от нея.

"И какво, като е награден от Путин? Това не съм аз, Путин не ме е наградил мен. Аз съм кандидат, издигнат от тази коалиция и то непартиен. Би трябвало да ни притеснява, че един човек ще бъде внесен на кметското място, след като е дал няколко милиона, за да може да си го осигури. Важно е доколко тази кандидатура може да бъде самостоятелна, или не, а не какво е направил някой от тази коалиция. Нали няма да ме карате да държат дрегер и на господин Сидеров, за да продължавам да се обяснявам", коментира Григорова.

На въпрос колко е струвала кампанията й тя даде да се разбере, че не се е занимавала с финансите. Счетоводителите на коалицията ще подготвят документите и ще има отчет в законовия срок, обеща Григорова. Самата тя не е водила разговори с дарители. "Аз сама си определях политиката, която ще защитавам, има си счетоводители, които ще напишат отчета за даренията", каза претендентката.

"Ако Васил Терзиев стане кмет, то това е станало с помощта на изнасилване от Бойко Борисов и пасивната подкрепа на Костадин Костадинов", отвърна Григорова на въпроса кой точно стои зад кандидатите за кмет на София.