Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет (НС) на БСП Георги Гергов да бъде изключен от партията. Това се случи след приемане на доклада на работната група, оглавена от Кристиан Вигенин, създадена по повод противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Сред мотивите са грубо нарушаване на уставни норми, касаещи задълженията на партийните членове. С поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име, заявяват от социалистическата партия.

Създадената работна група проведе срещи с Бюрата на общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които бе обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори. Обсъдиха се и взаимодействието на Областния съвет с партийните организации, както и отношението към нередовно проведеното заседание на Областния съвет.

Работната група се срещна с председатели на партийни организации и редови социалисти, които представиха своята гледна точка за дейността на партийното ръководство там и ролята и авторитета на БСП в съответните общини. Бяха проведени и срещи с представители на свалените от регистрация дискусионни клубове в Пловдив "Георги Кирков" и "Лява автентичност".

Работната група се запозна и с постъпилите в НС и ОПКК сигнали и писма в последните години.

Предстои НС на БСП да се произнесе по предложението на Изпълнителното бюро на партията, се уточнява в официалното съобщение.

През декември председателят на Пловдивската организация на БСП обяви, че напуска НС. Тогава Гергов заяви, че един от мотивите за това решение е отношението между председателя на партията Корнелия Нинова и президента Румен Радев.

"Както не бях съгласен с избора, който беше организиран, без да го коментирам, така не съм съгласен и с действията, които сега се извършват в партията - реваншизма и всички останали неща, които се случват в партията, не са присъщи за тази партия. Не им отива на тия 120-130 години", заяви още бизнесменът.

Тогава той изпрати писмо до делегатите на 50-ия Конгрес на БСП Пловдив, в което пишеше, че иска да бъде освободен от отговорността да е делегиран представител на НС от града и на негово място да бъде излъчен друг представител на местната организация, защото "аз отказвам да съм съучастник на Корнелия Нинова в Национален съвет, който води партията към изчезване".

"Уважаеми другари, мотивите ми са следните: Реалната политика, адекватна на критичния за българите момент, е сведена до общ популизъм и вътрешнопартиен реваншизъм. Съдържателната политика е заменена с демагогия на всички нива. Липсата на компетентност и експертност се прикриват с умишлени скандали и преднамерени конфронтации.

Конфликтът с президента Радев е последната капка, която прелива чашата на търпението към това поведение на Нинова. Публичното обругаване на политическата фигура, избрана с усилията и гласовете на хиляди социалисти, провокира питането, защо Корнелия Нинова мина в отбора на критиците на Радев и запя в хора на опонентите му, като впрегна дори и официалната медия на партията БСТВ", заяви още тогава Георги Гергов.