В понеделник в 10 часа парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще получи от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство. ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати от 240-членния парламент.

ГЕРБ-СДС няма да върне неизпълнен мандат, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя и обяви, че вариантите за премиер са два - самият той - "можещ, знаещ, измъкващ от кризата", или неутрален кандидат. Кой от вариантите ще приложи ГЕРБ, зависи от това дали партията ще намери съгласие по приоритетни политики с другите политически сили, включително и с "Продължаваме промяната".

Ръководството на партията в неделя следобяд ще реши кой ще бъде номинираният за премиер, който ще отиде в понеделник на връчването на проучвателния мандат от президента, посочи още Бирисов.

"Силна партийна кандидатура като Бойко Борисов или по-компромисна фигура с по-широка обществена подкрепа са вариантите за кандидат за премиер, които посочи по-късно заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по бТВ.

"Ако имате предвид анонса на Борисов от тази сутрин, единият вариант е силна партийна кандидатура с мощна подкрепа в партията - човекът с най-много опит е самият той, другият вариант е фигура, която да събира по-широка обществена подкрепа, включително в такава ситуация, когато и партиите са разделени и атомизирани, и обществото е разделено - да кажем по-компромисна фигура", каза Томислав Дончев.

Борисов обяви, че днес следобед ще бъде взето решението. Затова на въпрос кой утре ще получи мандата от президента, Дончев отговори: "Ще разберете утре и не за да има някакъв ракурс на загадъчност, редно е всички медии да го научат в един и същи момент".

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира, че имат амбицията да завършат процедурата докрай, т.е. кандидатът за министър-председател да получи мандата, да използва срока, даден от Конституцията да сформира възможно най-добрия кабинет.

По думите му, никакъв коалиционен формат не е възможен към момента. Пропастите, които са изкопани между различните политически сили, са толкова големи, а някои пък са станали заложници на радикализираните си поддръжници, коментира Дончев. Той все пак посочи, че ще използват седмицата, която идва след връчването на мандата, да направят последен опит да говорят може би с всички, като основата на тези разговори трябва да бъде програмата за управление.

От "Продължаваме промяната" са категорични, че след като с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе върната хартиената бюлетина, те няма да прават опит за кабинет на малцинството, ако се провали първия мандат.

Нека да видим и другите парламентарни групи какво ще направят. В понеделник ще се връчи първия мандат на ГЕРБ. Тогава е първата политическа новина. Ще видим кой е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС, пък оттам нататък, дали те ще реализират мандата си, дали с третия мандат може да се реализира нещо, това вече предстои да видим", коментира Никола Минчев в "Денят започва с Георги Любенов".

От ДПС декларираха, че ще се държат като национално отговорна партия.

"Ние сме заявявали многократно - в името на правителството. Но преди всичко бих казал, в името на българските граждани да се преговаря, защото тях не ги интересува, че Илхан и Георги се карат в парламента. Тях ги интересува да се решават въпросите за пенсиите, доходите", коментира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в "Денят започва с Георги Любенов".