Категоричната позиция на автентичното ДПС с лидер д-р Ахмед Доган е, че съставът на служебното правителство трябва да е без зависимости от Пеевски. Това се казва в позиция на независимите депутати зад ахмед Доган по повод отказа на президента да подпише указ за назначаването на служебното правителство на Горица Кожарева

Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация. Такава позиция беше изразена от редица от парламентарно представените политически сили, включително и от нас - ДПС (без Пеевски и група), преди издаването на указа за министър-председател за г-жа Кожарева.

Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори. Но също така е важно предизборната кампания да се провежда в една спокойна обстановка. А това явно няма да как да стане с посочения от г-жа Кожарева министър на вътрешните работи. След обръщението на президента парламентът да направи необходимото да се попълни, доколкото е възможно в наличното кратко време, списъкът с възможни кандидати за премиер по "домовата книга", пред Народното събрание стои сериозната отговорност да направи това. Ние от ДПС (без Пеевски и група) се надяваме всички да сме на висотата на своята отговорност и да не допуснем създаването на конституционна криза.

Всички политически субекти трябва да седнем на масата и да разговаряме, за да намерим изход от ситуацията, посочи пред БНР председателят на ДПС Джевдет Чакъров, цитиран от "ДПС пресцентър" във Фейсбук. По-рано такава инициатива излезе и от ПП-ДБ.

По-рано днес президентът Румен Радев каза, че няма да подпише указа за служебно правителство, а изборите няма да са на 20 октомври. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева да смени служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. На "Дондуков 2 " днес номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева се срещна с президента Румен Радев, за да представи състав и структура на служебен проектокабинет.

Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация, заяви Джевдет Чакъров. Той напомни, че такава позиция е била изразена от редица парламентарно представени политически сили, включително от ДПС без Пеевски, преди издаването на указ за министър-председател на г-жа Кожарева.

Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори, подчерта Чакъров. "Но също така е важно предизборната кампания да се проведе в спокойна обстановка, за да може всеки от нас като гражданин да направи свободното си волеизявление и да има добра организация. Това явно няма как да стане с посочения от г-жа Кожарева министър на вътрешните работи", добави Джевдет Чакъров.

Той бе категоричен, че трябва да има управление на страната без зависимости. Отговорността е на всички политически субекти, каза Чакъров и добави, че осъзнават своята отговорност да не се допусне конституционна криза: "Не бива да я допускаме. Трябва да бъдем отговорни пред всички в страната, пред целия народ и да направим необходимото, всички да положим усилия и да намерим изход от създалата се много сериозна, безпрецедентна ситуация и криза. Това може да бъде сторено при добра политическа воля и отговорно поведение. Трябва да отговорим на предизвикателствата по адекватен начин".

Според Джевдет Чакъров трябва да има диалогична среда, в която да се обсъди всичко. Ние сме готови за диалог, декларира той. "Всички политически субекти трябва да седнем на масата и да разговаряме, за да намерим изход от ситуацията. Всеки си носи отговорността. След това трябва да има честни и свободни избори, а гражданите да бъдат мотивирани да гласуват, след което да има представителност и да се намери изход", посочи Чакъров.