С 12 гласа "за" и 6 "против" депутатите приеха наново промени в Закона за държавния бюджет, които позволяват партиите да се финансират от частни дружества.

Бюджетната комисия към парламента отхвърли ветото на президента върху промени в Закона за държавния бюджет за тази година, които позволяват партиите да се финансират от частни фирми.

Аргументите да бъде въведено финансирането от частни фирми са два - с намаляване на субсидията от 11 лева на действителен глас получен при избори на 1 лев - партиите остават без пари.

Основното притеснение на държавния глава е че с приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване.

В комисия президентското вето защити БСП, а ГЕРБ смятат, че след като субсидията стана от 11 лв. на 1 лв., партиите трябва да могат да получават частно финансиране. Според аргументите на левицата - финансирането на партиите от бизнеса ще ги направи зависими, противоречи на Конституцията.

"Смисълът на този закон е да направи прозрачни отношенията между бизнеса и властта, които в момента са скрити. В момента партии получават дарения от определени лица, но поради факта, че то е забранено се случва задкулисно и тайно. Зависимостта и сега я има, но тя остава скрита", подчерта председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

В петък предстои законът да бъде гласуван от депутатите и в пленарна зала.