Нарочени за смяна веднага след местните избори са поне 6 - 7 членове на кабинета, като основната атака е срещу Асен Василев, заяви политологът проф. Татяна Буруджиева в интервю по БНР. Тя прогнозира, че рокадите в кабинета ще бъдат преди ротацията, а не след нея.

По думите й вариантите за бъдещото управление на страната след вота са два - или рокади в кабинета, или създаването на изцяло ново правителство от ГЕРБ, ДПС и ДБ. 

"Аз не смятам, че след ротацията. Аз смятам, че след местните избори ще се поиска смяна на министри. ГЕРБ ще предложи тази смяна с аргумента, че трябва да се спази договорката между двете партии, че след ротацията ще се смени само министър-председателят и той ще наследи кабинет, който ще управлява. Другият вариант е да се предложат и други министри, и да се избере правителство още след местните избори", коментира анализаторката.

"ГЕРБ и ДПС правят ясна заявка за това кои министри ще се сменят преди ротацията, за да може да се осъществи ротацията. Нарочени са поне 6-7 минитри от атаките, които следваха - къде по-слаби, къде по-силни. Въобще няма да бъде приет бюджетът на Асен Василев", категорична е Буруджиева. "След местните избори очакването, което се създаде, е, че ще бъде поискано от ПП-ДБ да направят смени на министрите, предстои и приемането на бюджета. Моята хипотеза е, че основната атака в момента е към Асен Василев и затова тя е толкова шумна, тъй като става въпрос за една фигура, от която ПП много трудно, изглежда почти невъзможно да се откаже", анализира тя.

"Ще видим точно кои министри ще бъдат атакувани и какво точно ще поискат. В момента ключът ще бъде кои ще бъдат следващите управленци на България и как ще бъде разпределен финансовият ресурс, с който не можа да се справи Асен Василев", коментира Буруджиева.

Тя посочи още, че заедно с ГЕРБ и ДПС, и ДБ могат да участват в създаването на следващото правителство веднага след вота.

"ДБ от дълго време твърде много мълчат, за тях много е важно да излязат чисти електорално от ситуацията и от тази коалиция, която виждаме, че никак не работи добре при тях", коментира политологът.

"ДБ неслучайно седи доста дистанцирано. Чуват се заявки, че властта не е ефективно разпределена между партньорите и правителството не работи добре", допълни тя. "Има някаква истина на фактологична основа върху целия този доста нажежен скандал с "Лукойл" и не е въпросът дали ще има, или няма да има заседание на парламента", заключи Татяна Буруджиева.

По думите й местните избори ще повторят конфигурацията на парламентарната група на ПП-ДБ, където ДБ имат повече депутати. ПП ще имат твърде малко общински съветници, защото нямат структури и организации по места, прогнозира още анализаторката.

Според нея за ДПС не е задължително да има министри, а основната цел на движението е от него да зависят решенията за страната.

"ДПС се стреми към връщане към своята роля на балансьор. Това е тяхната основна цел. Те нямат проблем с присъствието във властта. Където и да погледнете, във всички министерства те си имат кадри, които си развиват.", добави тя.