България предлага тристранното междуправителствено споразумение за петролопровода да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се стигне до подобно споразумение, страната ни ще се оттегли след 12 месеца, както е предвидено в една от клаузите по договора.

Според анализите, петролопроводът не може да бъде реализиран при условията в сключеното през 2007 г. споразумение.
Става дума за финансовите параметри, уточни Симеон Дянков.

Заради ангажиментите по договора ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - "Проектна компания нефтопровод
Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД с 12.8 млн. лева, съобщиха от МС.
Това са вноски, които сме дължали 2009, 2010 и 2011 година, досега не сме плащали. По този начин изчистваме всичките си задължения към проектната компания и от тук нататък не дължим никакви пари, коментира финансовият министър, цитиран от БНР.

Няма опасност от санкции заради решението на България да се откаже от проекта „Бургас-Александруполис”, коментира Дянков. Работили сме над една година с международни компании, правни юридически кантори, санкции България няма как да получи, допълни той.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък заяви, че основанието за излизане от проекта е, че другите страни са неизправни, но не пожела да коментира точно в какво.
"След като дълго време България търпя обвиненията, че ние бавим големите проекти, виждате, че другите страни са неизправни и това е основанието да се излезе от това споразумение", заяви Трайков.

В компанията, която управлява проекта, Русия притежава 51%, а България и Гърция по 24.5 на сто. Наскоро Москва обяви, че ще замрази проекта, но няма да се отказва от него, защото той има одобрението на Европа.

Решението на правителството е политическо, а не икономическо, въпреки това трябва да го приемем, коментира бившият член на управителния съвет на международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн" Пламен Русев.
Според него руските и гръцките фирми акционери ще настояват България да внесе парите.

От бургаския инициативен комитет, които инициираха редица протести против петролопровода, бяха изненадани от решението на правителството, предаде БНР. Те казаха, че ще продължат да бъдат бдителни към кабинета, но приветстват решението на правителството, ако то е окончателно.

Кметове в Бургаско приветстваха решението на правителството. Бургазлии и множество екоорганизации са против изграждането на тръбата, защото щяла да навреди на околната среда и туризма в региона. Проведен бе и референдум, но той се оказа нелегитимен, поради участие под 50% на гражданите от Бургас.
Засегнатите градове щяха да са Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Камено, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград.

През ноември екоминистерството одобри доклада за оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за петролопровода. Документът бе връщан три пъти, защото в него не присъстваше оценката на алтернативните варианти за разтоварване на петрола.