Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на bTV.

„Това, което видяхме през нощта, беше един удар – превантивен и предупредителен”, коментира военният министър.

Той добави, че по никакъв начин не се очаква сухопътна операция. 

„Най-вероятно руснаците са били предварително предупредени кои райони в Сирия ще бъдат атакувани”, коментира Каракачанов.

„Ударите приключиха, оттук нататък отново идва ред на дипломатите и политиците.

Сигналите от България са за мирно разрешение на проблемите на масата за преговорите”, допълни още военният министър.

Той коментира, че категоричната българска позиция е, че призоваваме за умереност и търсене на диалог.

Дир.бг припомня, че ВВС на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Ударите са били нанесени от 3:42 часа до 5:10 часа българско време.

Повод за атаката стана инцидентът от 7 април в сирийския град Дума, където, според някои твърдения, е било употребено химическо оръжие. Сред районите в Сирия, ударени при въздушния удар, фигурира въздушната база „Ал Ширай“ , разположена западно от Дамаск край границата с Ливан. Също така удари са нанесени по обект в град Масяф, разположен на около 170 км. северно от Дамаск, армейски складове в региона Източен Каламун североизточно от столицата, района Кисве южно от Дамаск и обект на издигащите се над Дамаск хълмове Касюн. Сирийските държавни медии съобщават, че под удар е подложен изследователски център в Дамаск, който според Пентагона е използван за развиване на химически оръжия.

Трима цивилни са били ранени при ракетния удар по обекта в близост до сирийския град Хомс. Ракетите, насочени срещу военния обект в Хомс са прехванати, траекторията им е изместена и не са достигнали до целта си, съобщава сирийската държавна медия САНА.

Коментарът на Русия бе, че това е провокация срещу мирното бъдеще на Сирия. 


От своя страна Сирия отреагира, че това е варварска, брутална агресия.


Западът заяви, че ударът Сирия е съразмерен, прецизен и уместен.