Той заяви, че това е позицията на партията му – Християнсоциален съюз, която е традиционен коалиционен партньор на християндемократите.

"В дългосрочен план членството на България и Румъния в Шенген е не само желателно, но и задължително. Ние искаме всички страни-членки на ЕС да се интегрират в структурите му. Но в този момент приемането на България е изключено, тъй като е още рано за това. Разширяването на Шенген не може да става за сметка на сигурността на германските граждани", заяви Херман в интервю за вестник „Ди Велт”, цитиран от БНР.

Все още е опасно да приемем България заради високото ниво на корупция и големите й проблеми с организираната престъпност, смята министърът.

"Тези проблеми поставят под въпрос сигурността на границите. Няма как да обосновем пред гражданите си, че връщаме границата с Австрия, за да се борим с бежанската криза, а в същото време махаме границите с България и Румъния. Още повече, че България е и външна граница на ЕС", каза още Херман.

Българският премиер Бойко Борисов нееднократно повдигна въпроса за скорошно членство на България в Шенген и беше подкрепен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съгласна с Юнкер, но не се ангажира с дата.

Днес на бизнесфорум Борисов коментира, че всички европейски институции са заявили, че сме готови за Шенген и само една страна не ни пуска от страх заради наплив на мигранти. Това била истинската причина, а не липсата на върховенство на закона у нас, както се твърдяло. Той не назова страната, която не ни пуска в Шенген, но от думите му стана ясно, че става дума за Холандия.

"Има само една държава, която заради собственото си съхранение не иска да ни пусне. Защото ако утре влезе една бежанска вълна и ни потопят нас, вече няма какво да ги спре. И заради страх те ще го държат това. Защото не можеш да кажеш: „Страх ме е“, а излизаш да говориш за върховенство на закона“, каза премиерът.