Тя определи като смели действията на граничните полицаи, участвали в акцията по задържането на нелегално преминалата границата група.

Бъчварова определи случая като трагичен инцидент и изрази съжаление за загиналия човек. Разследването по случая продължава.

Според нея служителите "са рискували много, за да задържат групата".

"Нека не забравяме, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконно преминаване през нея, и в този смисъл нашите служители са си свършили работата", посочи още министърът.

Най-важното, което трябва да припомним на всички, е, че това не е политиката на нашата страна по отношение на бежанците, посочи Бъчварова. Тя отбеляза още, че "ние проявяваме изключителна загриженост, съдействаме им там, където можем, но следваме правилата и това е основното ни достойнство".

Това е повод да си дадем сметка колко е сложна ситуацията по българската граница, добави тя. По думите й "другото ни много важно задължение е да се предотвратява навлизането на такива групи, които крият риск за сигурността на страната".

Групата от вчера е с особен профил, близо до рисковия - млади мъже, добре организирани, без жени и деца. За нас е важно да овладеем ситуацията на границата, да успокоим нашите служители и да вземем най-доброто решение, каза още Бъчварова.

Преди да пристигне на ГКПП "Капитан Андреево" вицепремиерът Румяна Бъчварова е имала среща с валията на Одрин Дурсун Али Шахин. Тя посочи, че е изразила оценката си за доброто сътрудничество с турската страна и е благодарила за съдействието, което Дурсун Али Шахин е оказвал, "когато е имало по-тежки ситуации".

Афганистанският мигрант беше застрелян от граничен полицай на границата с Турция късно вечерта вчера. Трима полицаи опитали да спрат 54 млади нелегални мигранти. Мъжът е бил смъртоносно прострелян от рикоширал куршум след предупредителен изстрел във въздуха. Афганистанецът е починал на път за болницата, след като е получил огнестрелна рана в тила.

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България. Това е и първи случай със смъртен случай след стрелба при прекосяване на сухопътна граница на страна от ЕС.

Премиерът Бойко Борисов е напуснал срещата на върха на ЕС в Брюксел късно снощи и се е завърнал в България.

Случаят стана световна новина и предизвика нееднозначни реакции сред политиците у нас и в ЕС.