Той коментира пред Нова телевизия засилващите се опасения, че заради гласовете "Не подкрепям никого", които ще бъдат смятани за недействителни, президент може да бъде избран в първия кръг с под 50% подкрепа.

По думите му, ако гласуваме с това квадратче, безспорно помагаме на първия.

"Аз лично смятам, че трябва да се върне в явен вид принципът, че победителят трябва да има повече от всички останали. Това е принципът на мажоритарния вот от двата тура и той винаги е действал така. Вкарвайки гласове, които не са за никого и ги наричате и действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Всички малки кметства ще изгърмят по този начин.Няма да имате избран кмет не на два тура, а дори на 20.
Няма да имате избран президент не на два тура, а на колкото искате”, поясни Константинов.

Той предложи хората да си представят, че половината гласуват против всички - тогава никой друг не може да е повече от половината.

„Българите да отидат и да гласуват както искат, но да знаят, че нищо не правят с това квадратче – все едно пускат бяла бюлетина. За мен това е пълна глупост. Апелирам към нашите депутати – махнете я тая глупост, защото при всеки следващ избор ще бъде все по-тежко ”, каза още математикът.

Блогърът Асен Генов пък каза в ефира на телевизията, че хората са излъгани за това, че могат наистина да упражнят протестен вот. По думите му законодателят по-рано се е опитал да превърне правото в задължение и да вмени на хората задължението да гласуват, въпреки че Конституцията казва, че това е право.

Той поясни, че вотът е протестен, но че няма разлика между „Не подкрепям никого” и недействителна бюлетина. И двете се изваждат от броенето и се стеснява базата, на която се изчисляват процентите.

Затова, според мен, правилното е или задължението да гласуваш да го няма, или гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого” да участват в броенето”, подчерта Генов.

По-рано депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев - член на правната комисия, беше категоричен, че начинът, по който е написана методиката, наистина я сблъсква с Конституцията. Според него обаче ЦИК трябва да се намеси, а не депутатите.

АНКЕТА: Ще гласувате ли на президентските избори?