Това е извод от разследване на в. "Сега"*, според който "Опасността изборите да бъдат касирани заради противоречията в Изборния кодекс с конституцията става все по-голяма".

Вместо да оправят кашата, която сами забъркаха, депутатите вчера абдикираха от дебата по проблемите и Народното събрание се разпусна до вота, допълва всекидневникът. Така тежкият правен казус около квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори остана висящ.

По конституция изборните резултати се определят след преброяване на действителните гласове и чл. 278 (2) т. 9 на Изборния кодекс (ИК) определя бюлетините с "Не подкрепям никого" точно за действителни.

Обаче Методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент, която е приложение към ИК, изключва бюлетините "Не подкрепям никого" при броенето на резултатите. Това е директно нарушение на конституцията и създава възможност кандидат да бъде избран на първи тур с под 50% от действителните гласове.

ЦИК е наясно с проблема. Много юристи призоваха комисията да пренебрегне ИК и да приложи директно конституцията. ЦИК обаче няма да пренебрегне кодекса и ще продължи процеса, независимо че рискува целите избори.

Депутатът от РБ Димитър Делчев е категоричен, че начинът, по който е написана методиката, действително я сблъсква с конституцията. Според него обаче топката сега е в полето на ЦИК, а не на депутатите.

Зам.-шефът на правната комисия Четин Казак от ДПС оцени възможността за оспорване на изборите на това основание като съвсем правдоподобна. Според него проблемът е бил заложен в самия Изборен кодекс.

"Това квадратче е една голяма глупост и още когато се обсъждаха промените в кодекса, ние гласувахме "против" - заяви Филип Попов от БСП. - Излиза, че човек ще бъде задължен да гласува, но бюлетините с квадратчето "не гласувам за никого" ще се хвърлят в коша. Управляващите се опитваха да тушират протестния вот".
- - -
* Оригиналният пълен текст е публикуван тук