Депутатите от парламентарната група на "БСП за България" внесоха в деловодството на парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", съобщи БНТ.

Вижте снимки

Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в страната.

Внесохме петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов за корупция. Искам да припомня, че първият вот на недоверие, с който започнахме битката си срещу паралелната държава, беше също за корупция. Различното в този вот е, че не просто се спираме на отделни десетки корупционни скандали за времето на правителството, а представяме пред вас и пред обществото механизми, мрежи, пипала, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинскат, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Създаде условия мафията да управлява България. Тази мрежа е симбиоза от няколко неща.

Първо, в законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ - институциите се използват за реализацията на тези интереси.

Трето - назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси.

Четвъртият елемент - абсолютна безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения.

С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява, продължавайки с този модел. Искаме да разградим модела на олигархично-мафиотско управление, каза Нинова.

Досега основният ни проблем в битката срещу корупцията, която непрекъснато и последователно водим от 4 години, беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и е на улиците на България. Ние, като единствената парламентарна партия, която последователно е отстоявала такава политика, днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улицата, тук, вътре в парламента, където този проблем трябва да се реши с механизмите на парламентарната република. Оттук нататък най-важното е всеки да се определи - на коя страна е. Извън вота на недоверие, искаме да ви кажем, че протестите са справедливи. Опитите да бъдат дискредитирани трябва да бъдат спряни. Навън са хора почтени, от различни възрасти и професии, млади хора, дошли от чужбина, които искат справедливост. Ние подкрепяме тези протести и за пореден път призоваваме нашите членове и симпатизанти да се включат в тях в цялата страна, заяви лидерът на БСП. 

Днес чух г-н Борисов, вероятно изплашен от ситуацията в страната, да прави предложение, освен към коалиционните си партньори, и към опозиционните партии за общ план за стабилизация. Даваме нашия отговор предварително, за да не си губим времето: Българската социалистическа партия и ПГ на "БСП на България" няма да прави общ план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Няма да правим сговор с олигархично-мафиотския модел на управление на страната. Приказките, че един такъв план може да помогне за преодоляване на кризата са думи на уплашен от ситуацията човек. Правителството показа, че е некомпетентно да реагира на предизвикателствата на кризата, че няма нито готовност, нито идея какво да прави. Единственият изход от ситуацията и условие за стабилизация, сигурност и просперитет е веднага да си подадат оставката и умни, компетентни, честни хора да поемат управлението на страната. Единственото съгласие, което могат да получат от нас и да постигнем единодушие с с г-н Борисов, е незабавната му оставка и поемане на управлението на страната от подготвени, квалифицирани, умни и честни хора, каза още Нинова.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството.

Снимка: БТА

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията.

Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите "Сигурност", "Здравеопазване" и "Околна среда и води".

Съгласно правилника за дейността на Народното събрание разискванията трябва да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството.

Гласуването в пленарната зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

Снимка: Bulphoto