От БСП призоваха ГЕРБ да върне мандата и да отиваме на избори. "Нашата позиция е категорична, че този мандат не трябва да бъде изпълнен, този мандат трябва да бъде върнат и България да отиде на избори", заяви зам.-председателят на социалистите Георги Свиленски.,

"За съжаление, ставаме свидетели на поредните няколко загубени дни за България, за българските граждани и за всички нас. Ставаме свидетели на едно безцеременно търгуване на държавата, разпределение на постове и регулатори. Час по-скоро България трябва да отиде на избори", коментира Свиленски.

По думите му, ако това управление продължи с новия кабинет, това гарантира несигурност и кражби в държавата. "Ние сме изключително притеснени от това", призна Свиленски.

Той разкритикува, че в споразумението с ПП-ДБ, което ГЕРБ досега не са искали да подпишат, "няма нито една дума за цени на горива и доходи на българските граждани, а кой да бъде министър, как да бъдат разпределени регулаторите, как да си пречат или не един на друг".

Свиленски изчисли, че вече 10 дни са минали от подаването на оставката на кабинета "Денков", като заключи, че едва ли ще се разберат в следващите дни, след като не са успели за цялото това време да го сторят. "10 дни не им стигнаха. Сега очаквате ли, че още 7 дни ще им бъдат достатъчни? БСП е готова за избори", каза зам.-председателят на ПГ на "Коалиция за България".

В същото време от ГЕРБ бяха вече категорични, че нови 7 дни за преговори няма да има и отпускат само още 24 часа, за да постигнат разбирателство с ПП-ДБ - до утре по обед в 12:00. Ако не успеят, ще върнат празна взетата днес от президента Румен Радев папка.

Свиленски пък разкритикува преговарящите, че са чакали лидера на ДПС Делян Пеевски да им нареди какво да правят.

"Тези партии вчера не се посрамиха и на празника разиграха цяла България с едни безсмислени пресконференции, на които целта беше Борисов да извие ръцете на "Продължаваме промяната". ПП пък му се моли вечерта да не връща мандата, за да стигнем до ситуация, в която Пеевски да им каже днес какво да направят - да не връщат мандата и да го държат още 7 дни", коментира социалистът.

"Междувременно разбираме, че в петък Пеевски е написал споразумението за разпределението на регулаторите", каза Свиленски в коментар на изявлението на лидера на ДПС, с което той съобщи, че е участвал в написването на част от текстовете и призова Кирил Петков и Бойко Борисов да сядат и да подписват споразумението за общо управление.

Свиленски каза още, че единственото, което БСП могат да предприемат, е да гласуват срещу бъдещия кабинет, ако бъде предложен в пленарната зала.

Заместникът на Нинова коментира и здравословното й състояние, след като в петък стана ясно, че в четвъртък е била приета в болница и оперирана. "Добре е, възстановява се и съвсем скоро ще я видите", коментира пред медиите Георги Свиленски.

Самата лидерка на БСП вчера съобщи със селфи, че е претърпяла операция на паращитовидната жлеза, но вече е добре.