България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация във временно окупираните територии на Украйна, в Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия. Това се посочва в позиция на българското външно министерство, публикувана във Facebook.

България остава непоколебима в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Молдова и Грузия в техните международно признати граници и териториални води, пишат още от МВнР и отбелязват, че президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, са се провели в силно ограничена среда, изострена и от незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна.

"Руските власти продължиха да засилват системните вътрешни репресии чрез репресии срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на репресивно законодателство и политически мотивирани присъди затвор", заявяват от МВнР и продължават:

"Шокиращата смърт на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и системни репресии. Изборите се проведоха във все по-свиващо се политическо пространство, което доведе до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права и попречи на много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на незаконната агресивна война на Русия, лиши руските избиратели от реален избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейският съюз ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии".

В позицията на МВнР е посочено още, че Европейският съюз съжалява за решението на руските власти да не поканят наблюдатели на ОССЕ/СДИПЧ на своите избори. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка на тези избори, добавят от външното ни министерство.

"Освен това Европейският съюз категорично осъжда незаконното провеждане на така наречените "избори" на териториите на Украйна, които Русия временно окупира: Автономна република Крим и град Севастопол, както и в части от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област. Така наречените "избори" в тези територии представляват още едно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", обясняват още от МВнР.

И призовават Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна.

"Европейският съюз отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито провеждането на тези така наречени "избори" на териториите на Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия", пишат от МВнР.

"Европейският съюз заявява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война срещу Украйна и незабавно, напълно и безусловно да изтегли своите военни сили и оборудване от цялата територия на Украйна", отбелязват в позицията си от външното министерство.

По-рано Руската централна избирателна комисия обяви, че президентът Владимир Путин печели петия си мандат с рекорден брой гласове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Медията отбелязва, че до изборите са допуснати само трима кандидати. Путин е начело на Русия като президент или премиер от декември 1999 г., припомня АП.