Ръководството на БСП ще предложи на Националния съвет да свика заседание на конгреса на партията в първата половина на януари под мотото "Промяната в БСП", съобщи Нинова на пресконференция.

Разширеното заседание на Националния съвет пък е насрочено за 26 ноември. На него ще присъстват и председателите на местните структури, депутати, кметове.

"Започнахме промяната за България, но трябва да продължим промяната при нас", коментира Нинова.

По думите й целта е БСП да бъде модерната лява партия (формулировката “модерна лява партия” е на Александър Лилов).

„Ще предложим организационна промяна в партията, такава с каквато да покажем, че отговаряме на очакванията на хората за промени в партията. Много пъти сме си говорили, че трябва да отворим партията, да дадем път на млади, кадърни хора“, подчерта Нинова.

На конгреса ще бъде предложена нова платформа за парламентарните избори през 2017 г. с конкретни ангажименти, които да стъпят на автентичните леви ценности.

Освен това ще бъде предложена нова коалиция, различна от досегашната "БСП лява България", и организационна промяна. Тя обясни, че преформатирането на коалицията означава и намаляването на броя на партиите в нея, които сега са 13, но повече яснота за този процес ще има след конгреса.

Без назначения в президентството

По отношение на това дали ще има кадри на БСП в президентската администрация тя обяви, че е изразила позицията си още преди дни след консултацията при президента, че като партия няма да предлагат министри в служебен кабинет, нито хора в администрацията на държавния глава.

„Като партия ние няма да се месим в тези процеси Охладила съм всички мераци за властови постове. Сега това не е работа на БСП. Има си президент, да си реди служебния кабинет“, каза още председателката на социалистите.

Във връзка с оставката на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и назначаването на Дончо Атанасов - бивш депутат от БСП, Нинова заяви:

„Нямаме отношение към назначението на Атанасов. Нямаме участие и разговори за договарянето на този пост. Не сме информирани за това решение“.

Тя отбеляза, че трябва да си зададем въпроса дали Лазаров бяга от този пост заради възможни съмнения за корупция.

"Павлова лъже за санирането, БСП не е против"

"Г-жа Лиляна Павлова лъже, не сме против санирането. Ако след избори бъдем избрани, бихме продължили тази програма за саниране, разбира се, може би правейки я малко по–прозрачна. Като философия да, ние я подкрепяме и не бихме оспорвали и спирали", заяви още Корнелия Нинова.

Вчера министърът на регионалното развитие в оставка уведоми кметовете временно да спрат сключването на нови договори за саниране, защото сключените са достигнали сумата от 1 млрд.лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

"Докато НС не приеме бюджета за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори, иначе следващата седмица ще съм клиент на прокуратурата", каза Павлова.

По думите й към момента подкрепа за програмата са заявили само от ГЕРБ и част от РБ, а от ПФ и БСП имало заявления, че тя трябва да спре и да не се осигурява нов милиард.