Програмата е заложена в проекта на бюджет на правителството в оставка за догодина. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, цитирана от БТА.
Досега за 2019 сгради има средства от бюджета за саниране за тази година.

Министърът заяви това след откриването на шестата национална конференция "Оперативна програма "Околна среда" и Програма за развитие на селските райони в периода 2014 - 2020 г.".

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова уведоми кметовете на общините в страната временно да преустановят сключването на нови договори за саниране.

Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд.лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата, обясни Павлова днес.

Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, каза министър Павлова.

Правителството предложи увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата.

Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна, заяви Павлова.

Това потвърдиха и в съобщение от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата, посочват от МРРБ.

На този етап не може да гарантира приемственост на програмата и нейното продължаване, предвид, че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането.

Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване“, обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов коментира, че строителният бизнес твърдо стои за програмата и настоява тя да продължи и през следващата финансова година. Той отбеляза, че тази програма е предимно предназначена за малки и средни строителни фирми, като отчете, че тази година е била близко до нулевата по отношение на проекти по европейската програма и допълни, че националната програма за саниране е тази, която е "държала" малките фирми в бизнеса.