"БСП за България" представи днес листата за евровота пред софийската общественост. Мащабното събитие в НДК беше организирано от столичната организация на БСП и на него присъстваха над 800 членове и симпатизанти.

Всички снимки от представянето вижте тук >>

"Нашата цел е изграждане на нова справедлива и социална Европа, която поставя в центъра си нуждите и стремежите на всеки гражданин, защитава демокрацията, създава равни възможности, постига социална сигурност, гарантира устойчиво развитие и инвестира в бъдещето. Това е модерният социализъм на 21-ви век", заяви пред софийската общественост председателят на БСП-София Калоян Паргов.

"Дошло е време разделно, ако позволите да цитирам академик Антон Дончев. Дошло е време всеки да се определи дали е за "Справедливост сега" или е за запазването на днешното статукво, каза в словото си Калоян Паргов. - Борбата няма да е нито лесна, нито лека. Да си го знаем от сега".

Той заръча на бъдещите евродепутати да не забравят, че политиката, която ще водят в Европейския парламент, трябва да е близо до проблемите и тревогите на обикновените хора. "България е сред държавите-членки с най-остро изразено социално неравенство и е изоставаща в развитието си икономика. А това трябва да се промени час по-скоро, заяви Калоян Паргов. - Нашият изборен успех ще бъде победа за всички, които искат достоен живот в България. Държава със солидарно общество в социален и справедлив Европейски съюз. Без двойни стандарти. Без две скорости".

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Той заяви пред актива на БСП в София, че всички трябва да си дадат сметка за важността на изборите на 26 май. "Те са не просто важни, те са жизнено важни! Има смисъл да се гласува на тези избори, защото имат значение не само за Европа. Те ще дадат проекция и на бъдещето управление на България, каза Калоян Паргов. - В Европейския парламент трябва да изпратим достойни българи и професионалисти. Българи, които знаят какъв е националният интерес. Българи, които могат да върнат достойнството на народа ни. Да покажат и докажат, че е равен на другите европейски народи. Ако победим на Европейските избори, това ще постави началото на промяната в България. А защо не и в София? Да променим модела, който десетилетия действа срещу интересите на хората. Това трябва да постигнем!".

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Пред червената общност думата взе и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той призова социалистите да дадат всичко от себе си, за да не допуснат европейско развитие на различни скорости.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

"Левицата е силна, когато има кауза. Сега нашата кауза е промяната, а можем да я постигнем с победа. Но за целта ни е нужно: единство - в нашата партия и в нашата листа, непримиримост със статуквото, маскирано като стабилност, а всъщност - застой. Трето, ние да бъдем алтернативата, която отваря равни шансове за всеки", заяви Станишев.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

"ЕС е в криза. И ние, социалистите, сме призвани да обърнем посоката, да променим статуквото. Имаме обща кауза и в България, и в Европа. В Европа десницата е готова на всичко за оставане във властта, дори на брак по сметка с националистите. У нас - ГЕРБ и националистите отдавна са в управлението. Ще се борим срещу всякаква форма на дискриминация за България, ние сме страна със самочувствие и достойнство. Няма да допуснем Европа на скорости, защото това искат десните - да ни изтласкат в периферията на ЕС", добави Сергей Станишев.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

"На 26 май ще се преборим за справедливост", това заяви на свой ред водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончевa, като призова за обединение срещу сегашната власт. "Толкова години сме член на Европейския съюз, но дори не се доближаваме до някои стандарти. На дъното на всички възможни класации сме. Но ние ще победим и ще върнем Европа на социалното достойнство и на свободата", изтъкна тя.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Според нея има неотложна нужда от промяна сега. Йончева се обяви против българите да бъдем хора втора категория, както и белите роби на Европа. "Селата ни все едно са във война, хората са обезверени. Ние ще спрем този процес", каза водачът на листата на левицата, като напомни, че след победата на 26 май започват големите битки в Европейския парламент.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Йончева беше категорична, че социалната програма на БСП може да бъде реализирана и в Европейския парламент.

"Ще се преборим за Младежка и детска гаранция. Ще се борим Европа да има силна външна политика и отбрана, защото това е важно", заяви тя. Йончева посочи два избора- или да живеем в авторитарен режим, в криминална система, или да въстанем на 26 май с бюлетина номер 18. Тя разказа, че преди дни, симпатизант на БСП й е казал, че изборите ще бъдат спечелени от левицата, но трябва общо обединение и плам в сърцата на принципа: "Стани, стани, юнак балкански".