Тръгваме заедно към Европа с програмите на БСП и ПЕС. На-голямата опасност е да се движим на две скорости - като е планът "Макрон". Това обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който е и кандидат за евродепутат в листата на БСП.

"За мен каузата е да спечелим тези избори. Всеки глас тук при нас ще налее в общата кауза за Европа, за да променим нещата, които не харесваме днес", обясни той.

Станишев добави, че в БСП са един екип. "Всеки има своята биография и ще работим така, че да спечелим. НС преподреди листата чрез тайно гласуване. И така БСП доказа, че е най-демократичната партия. БСП, с тази листа, има пълни шансове да спечели. Отсъствието ми от листата ще да се превърне в основна теза за атака на ГЕРБ срещу БСП. Сега това няма как да се случи", каза още Станишев.

Той разкри и какво е основната идея на левицата, а именно всички хора да имат еднакъв шанс за успех в живота. "Социалистите трябва да покажем ясна политика за намаляване на неравенствата. Най-голямата опасност е да се движим в Европа на две скорости, визирам плана "Макрон", обясни още той.

Относно различията между БСП и ПЕС за Истанбулската конвенция, той каза, че от БСП са имали сериозен разговор с други партии от ПЕС по темата. "В конвенцията става въпрос за защита на правата на жените, а не за дженъри, както казват патриотите", добави Станишев.

"Никой човек не е безгрешен, но смятам че винаги съм се старал да отстоявам доброто, това е и смисълът на политиката, защото ако нямаш в себе си кауза, която да отстояваш, не можеш нито да спечелиш доверие на хората, нито да свършиш нещо смислено", обясни Станишев, коментирайки думите на Елена Йончева, че той е добър рицар и винаги е бил.

"Политиката за мен е начин да подобриш живота на хората. Всичко останало е един кариеризъм", каза още Станишев.

"Егото ми по никакъв начин не е засегнато, защото Елена Йончева е начело на евролистата на БСП. Аз съм постигнал достатъчно в живота си. За мен каузата сега е да спечелим тези избори. Това е важно за България, за Европа. Всеки глас повече за социалистите тук при нас ще налее в общата кауза на европейската социалдемокрация да променим в Европа нещата, които не харесваме днес, а те са много", заяви Станишев.

"Елена Йончева е човек, който извоюва своя политически авторитет самостоятелно. Ние сме един екип, всеки има свой авторитет и биография. Има своите неща, които може да допринесе за общата кауза и ще работим в екип, категоричен беше Станишев. - БСП не е еднолична партия. Прекалено дълго време, повече от месец, БСП занимава обществото със себе си, никой не го интересува това. Хората се интересуват може ли БСП да подобри живота им, това е каузата на тази кампания, това е важното".

Като лидер на опозицията 2009 - 2013 година имах една среща с господин Борисов по негова молба по темата Белене. "Но иначе съм водил ясна, категорична битка срещу ГЕРБ, аз съм първият в държавата, който се противопостави на ГЕРБ", категоричен беше Станишев.

"Политиката трябва да бъде битка на идеи. Когато се замерват политиците с обидата, това е обидно за гражданите. Хората не са глупави и такива подмятания не отиват на никого, нито на министър-председателя", коментира Станишев острите думи на премиера Борисов за БСП.

"Най-голямата заплаха пред България днес в европейски план е Европа на скорости, която ще изтласка България трайно в периферията, това не бива да допускаме", каза Станишев.