"БСП за България" застава зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението", в структурата на която да влязат ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и Дирекция "Национална система за спешни повиквания 112".

Това съобщи депутатът от левицата Бойко Клечков на брифинг в парламента.

Предложението е агенцията да е към Министерския съвет и подчинена на министър-председателя.

Клечков посочи, че вчера пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е съобщил, че се обсъждат възможности за излизане на "Пожарна безопасност" от структурата на МВР.

ПГ на "БСП за България" с нашия коалиционен партньор АБВ отдавна работим по тази тема и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане именно излизането от структурата на МВР на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", посочи Клечков.

Той съобщи, че ще инициират експертна среща с коалиционни партньори в управлението, тъй като тази тема не е засегната в коалиционното споразумение и трябва като коалиционни партньори да имат единно мнение.

Клечков добави, че ако постигнат консенсус, ще внесат предложението за обсъждане във вътрешната комисия в парламента.

Ще защитаваме интересите на служителите на "Пожарна безопасност", като за всички, преминаващи в държавната агенция, ще бъде запазена категорията труд, присъден ранг, възнаграждения, полагащи им се обезщетения и други социални придобивки, заяви депутатът от БСП.

МВР е силово министерство, то не е министерство на хуманните дейности. По тази причина е необходимо изграждането на нова съвременна структура на гражданска защита извън МВР, мотивира предложението Бойко Клечков.

Ден по-рано вътрешният министър Бойко Рашков съобщи пред депутатите от вътрешната комисия в парламента, че има предложение пожарната да излезе от структурата на МВР и да бъде обособена в самостоятелна агенция.

В момента има две мнения по отношение на това, къде е мястото на пожарната. Министър Рашков обясни, че според едното, службата трябва да остане в МВР, но като изпълнителна агенция.

Другото мнение сочи, че пожарникарите трябва да се обособят в отделна агенция вън от министерството, и Рашков смята този вариант за правилен.

Той уточни, че се обсъжда и идеята МВР болница също да излезе от състава на вътрешното министерство.