Най-големият полицейски синдикат - СФСМВР, изразява безпокойство заради планирана реформа в структурата на МВР. Това става ясно от позиция на федерацията, която е по повод обсъжданата идея пожарната и спешният телефон 112 да бъдат изведени в отделна структура. По темата потърсихме за коментар Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Ето какво сподели той пред Dir.bg.

- Г-н Попов, от синдиката на МВР искате среща с премиера Петков, след като се заговори за реформи, касаещи пожарната и спешния телефон 112 в системата на вътрешното министерство. Какви притеснения имате?

- Имаме притеснения и очакваме обяснения за нещата, които не само се планират, а и може би вече се случват. Това, което ме притеснява по отношение на тези неща, е изнасянето на Пожарната и Спешния телефон 112 като агенции извън МВР. Това не кореспондира по никакъв начин с точка 10 от коалиционното споразумение, което четирите политически партии, участващи в управлението на страната, записаха.

- Да разбираме ли, че това е някакво решение в последствие, за което вие не сте информирани...

- Такова решение за такива реформи в коалиционното споразумение няма. Изобщо е принципен въпросът за начина, по който стават нещата. В самото споразумение е договорено, че за да се предприемат стъпки към преструктуриране и оптимизиране на MВР, това става след извършен един задълбочен, функционален и структурен анализ. А при изготвянето на този анализ, в диалога трябва да участват и синдикатите от МВР, и представители на четирите политически формации от управляващата коалиция. До момента такова нещо не е направено. От наша гледна точка това е впрягане на каруцата пред коня. Всъщност, това е нещо, на което ние сме били свидетели и потърпевши многократно през последните години - а именно опити да се реформира МВР на парче. Считаме, че това е нередно, неправилно и историята показва, че всички такива опити за реформи без диалог се провалят и завършват с катастрофа. Другото нещо, което няма как да не ни безпокои, е, че подобно се върши без да бъде уведомен най-големия полицейски синдикат. Подобно нещо не може да не предизвикват сериозно безпокойство. Такъв тип реформи ще породят безпокойствие и несигурност в членовете на синдиката и като цяло в колегите в МВР. Ето тези неща определено искаме да ги обсъдим с министър-председателя.

- Много пъти е излизала информация, че има недофинансиране на телефон 112. Дали, ако той бъде изнесен в самостоятелна Агенцеия, това би могло да се реши по-лесно?

- Вижте, и телефон 112, и пожарната не са теми в МВР, които се повдигат за първи път. Всяко желание за "реформа" в МВР през последните 15 години започваше с приказки, че Пожарната трябва да бъде извадена от МВР. А Пожарната още си в структурата на МВР и това е доказателство за думите ми от преди малко, че всичките подобни реформи завършват с катастрофа. Веднага ще ви дам и пример с една служба, която беше на много високо ниво в България, имаше уникални специалисти и бе унищожена - говоря за Гражданска защита. А в момента с това преструктуриране или идея за преструктуриране, или за проучване на темата за преструктуриране, защото не сме информирани за какво точно става дума, е възложено на хора, които бяха сериозно ангажирани именно с реформата на Гражданска защита, която бе пагубна. Гражданска защита бе унищожена, това е истината. В този смисъл няма как да имаме доверие на подобна реформа. В коалиционното споразумение е записано, че има идея за реформиране на МВР. Желание за реформа в МВР има и в синдиката, но за да се случи, трябва много работа и разговори. Ние сме наясно със системата, но подобен начин на действие, на какъвто ставаме свидетели в момента, не говори никак добре за значи комуникация в МВР. Подобен подход, без да има разговор със синдикатите, няма как да бъдат подкрепени от нас. А и нещата не се развиват както се договориха по време на преговорите за подписването на коалиционното споразумение, защото ние присъствахме там. Това за нас е проблем.