Има предложение пожарната да излезе от структурата на МВР и да бъде обособена в самостоятелна агенция. Това съобщи ресорният министър Бойко Рашков пред депутатите от вътрешната комисия в парламента. Той уточни, че се обсъжда и идеята МВР болница също да излезе от състава на вътрешното министерство.

В момента има две мнения по отношение на това, къде е мястото на пожарната. Министър Рашков обясни, че според едното, службата трябва да остане в МВР, но като изпълнителна агенция. Другото мнение сочи, че пожарникарите трябва да се обособят в отделна агенция вън от министерството.

Вътрешният министър Бойко Рашков смята този вариант за правилен.

"Тя да стане самостоятелна държавна агенция като се въоръжи със съвременна техника, включително с летателни средства - хеликоптери и за спасяване, и за пожарогасене, каквато практика има в много цивилизовани страни", обясни Рашков.

По повод съдбата на МВР болница, вътрешният министър обясни, че "има идея МВР-болница да излезе от структурата на МВР и да премине към Министерство на здравеопазването".

Рашков обясни, че в рамките на МВР има и други служби, които нямат полицейски функции и е редно, те да не са в рамките на министерството.

"Структурните промени ще се отразят на по-високата ефективност на МВР и ще бъдат премахнати несвойствени за него функции. Отчуждаването на Дирекция "Миграция" е само идея, която се обсъжда, но не е взето подобно решение", подчерта силовият министър.

Друг проблем, който ще бъде обсъден, са териториалните дирекции в страната - районните управления.

Рашков заяви, че служители няма да бъдат уволнявани или съкращавани. Целта е реорганизиране и преструктуриране така, че навсякъде да има брой служители, отговарящ на нуждите на района.

"Министерството на финансите отделя доста средства за техника - например, камери за наблюдение в населените места. Тази техника би помогнала много и при охраната на границата ни, защото мрежата не спира мигрантите, но камерите биха", обясни Рашков.

Преди дни синдикатите в министерството изразиха недоволство от факта, че подобни промени се обсъждат на тъмно, без да се иска тяхното мнение. Синдикалната федерация на служителите в МВР иска спешна среща с премиера по въпроса.