Министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова няма да си подадат оставките, въпреки организационния гаф и провал с младежката конференция, но дължат голямо извинение - това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева в декларация по повод скандала около форума, част от Европредседателството. Делегати от чужбина се възмутиха, че конференцията е завършила с безплатен алкохол и разголени танцьорки, освен това трябвало да си платят самолетните билети.

"Тази конференция разруши работата на поколения преди нас. Унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа. Това са думи не на ваш политически противник, не на БСП, а горчивата истина изречена от президента на Европейския младежки форум за Организираната от вас и провалена европейска младежка конференция. Очевидно е, че с тази организация правителството се провали. Такива публични оценки не се дават често. Не го казваме със злорадство, защото петното не е само за управляващите, а за България", каза още Лечева.

По думите й си познаваме министрите и се знае колко пари се дават за усмихнати снимки и медиен ефект.

"Знаем и стила на премиера, който съветва младите хора да станат овчари, когато става дума за младежката безработица или да садят картофи, когато става дума за препитание", добави социалистката, като изтъкна, че по време на конференцията Бойко Борисов е посъветвал младите хора да се размножават.

Тя попита управляващите не си ли дават сметка, че опростачването на политиката и на обществения живот е една от основните причини страната ни да се лишава от децата си.

"Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите. Те искат диалог, а вие разговаряте с фрази, взети от чалготеките. Те прекрасно виждат, че за успех трябва да принадлежат към партийно-роднинския кръг на управляващите. Не си ли давате сметка, че не всички искат подобно бъдеще", каза още Лечева.

Според нея на това има алтернатива - тя даде пример с по-ниските лихви за студентските кредити, с предложението на БСП за семейното подоходно облагане и културния чек, които бяха отхвърлени.

"Управляващите днес имат възможност да поправят грешката си и най-вече да изтрият срамното петно, което лепнаха на България с провалената и опорочена Eвропейска младежка конференция. С нея те показаха отново обидното отношението към младите хора. Управляващите винаги казват, че младите хора са приоритет, но винаги отсъстват от дневния ред на НС", коментира Лечева.

Тя предложи и да бъде разгледан проект за промени в Закона за младежта.

"Нашият законопроект предлага и регламентира законови гаранции за младежкото присъствие, за младежко представителство. Това искат младите хора - да участват активно във взимането на решения в политика, която касае тяхното развитие и тяхната реализация в България. Какъв е вашият приоритет към младите хора - съществуват ли в дневния ред или не?", попита Весела Лечева управляващото мнозинство.

ГЕРБ: А какви са успехите на Лечева в ДАМС?

Какви са успехите на Весела Лечева като председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), попита в отговор на специален брифинг депутатката от ГЕРБ Галя Василева, която е и организационен секретар на Националното ръководство на МГЕРБ.

"Какви успехи те постигнаха в насоките на политиката за младежта. По време на тяхното управление не се направи нищо за младите хора, освен да се създадат организации, близки до техните партийни ценности. Това е основното, което те направиха. Докато ние създадохме Закон за младежта. В момента сме внесли и се разглежда на комисия Закона за доброволчеството", коментира Василева управлениетона социалистите.

"БСП ги боли, защото конференцията е успешна и доказа, че правителството на Борисов се бори за успехите на младите хора и по-доброто им реализиране в България и Европа", допълни тя.

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев пък отрече информацията, че на доброволците на конференцията са изпращани СМС-си с молба Борисов да бъде аплодиран.

"Така се разпростря мрежата от лъжи, че нямаше как да подмине една толкова важна и съществена тема като младежките политики. Със съжаление отбелязвам, че именно нещо толкова съществено за бъдещето на държавата и на Европа, бе въвлечено в капана на спекулациите и интригите на БСП. Хора, много тясно партийно ангажирани, които трябва да отговорят на някои въпроси. Дали г-жа Мина Кутева, член на УС на Националния младежки форум и дъщеря на народния представител от БСП Антон Кутев, имат нещо общо с така направените внушения за международната конференция? Дали г-жа Лилия Еленкова, бивш председател на Националния младежки форум и човек и сестра на депутата от 42-то Народно събрание Станислав Владимиров, имат нещо общо с разразилата се буря? Дали е случайност това, че БСП и младежката им организация излязоха с почти идентична декларация в подкрепа на обвиненията, които чухме от Европейския младежки форум и Националния младежки форум?", попита Георгиев.

Петър Младенов, началник на отдел "Mладежки политики" в Министерство на младежта и спорта, пък добави:

"Тук съм, за да подчертая успешната Младежка конференция, която беше едно от най-мащабните събития в рамките на българското председателство. На нея имаше млади хора и представители на институции от над 40 държави, а участниците бяха общо 250. Имаше едно от най-високите младежки представителства, защото имаше конкретен резултат - европейските младежки цели. Имаше най-високо представителство от ЕС - комисар Наврачич, който отговаря за младежта. Той, в продължение на 1 час, заедно с пратеника на генералния секретар на ООН, успяха да отговарят на въпроси заедно с министъра на младежта и спорта. За първи път се направи конструктивен диалог между младите и тези, които вземат решения".