Левицата ще има и 16 зам.-председателски места в комисиите, съобщи БТА.

Кристиан Вигенин ще бъде председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, а Антон Кутев - на комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите - това  е решила на заседанието си днес парламентарната група на БСП.

В сряда, в 8.00 часа, с тайно гласуване в групата ще бъде определен председателят на комисията по икономическа политика и туризъм. Изборът отново, както и в предишния парламент, е между Румен Гечев и Петър Кънев.

Днес ще има балотаж между Красимир Янков и Славчо Велков за член на комисията за контрол на спецслужбите.

Разпределението на председателските места по парламентарни групи вече е почти ясно, поне що се отнася до броя на комисиите, предаде БНР. "Обединени патриоти" ще ръководят 5, ДПС - 2, "Воля" на Веселин Марешки една. Останалите 12 получава ГЕРБ.

Решението кой коя комисия ще вземе обаче не е окончателно, тъй като Патриотите не са доволни. Засега те получават комисиите по вероизповедание, регионалната, за борба с корупцията, за надзор над приходните агенции и митниците и за младежта и спорта. Последната обаче те искат да сменят с дадената на Марешки - за българите в чужбина. Преговорите продължават.

За ДПС остават социалната и транспортната комисии.

Депутатите ще гласуват в сряда в пленарната зала кои ще бъдат председателите и заместник-председателите на парламентарните комисии. Очаква се тогава парламентът да гласува и състава на парламентарните комисии.