Голяма лява коалиция за изборите на 11 юли ще има. Най-голяма степен на готовност при преговорите има с АБВ на Георги Първанов, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Нормална България" на Георги Кадиев, като от утре започва подписването на споразумения. Това обяви на пресконференция в централата на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова, като уточни, че инициативата за разговорите поела лично тя.

На парламентарния вот се явяваме във формата "БСП за България" и така ще се регистрираме в ЦИК на 26 май, каза още Нинова. Досегашните партньори остават, а към формата ще се сключват споразумения за присъединяване, подкрепа и правене на общи политики. Те ще намерят място и в листите.

Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат кандидат-депутати, като това било по тяхно желание. Те обаче ще предложат представители на АБВ.

Тази събота ще бъде подписано споразумението с АБВ, след това с Георги Кадиев, а с "Движение 21" все още се изясняват подробности. Споразумението е за изборите за 46-ото Народно събрание, но може да бъде продължено и за следващи избори, като президентските наесен, предвижа лидерката. 

"Тази коалиция не е лесна, но е необходима за България. Особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението на ГЕРБ", каза тя. Освен това през годините левицата се е рояла, а животът е показал, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента. Хората, които ги харесвали и гласуват за тях, се чувствали непредставени. Тя е убедена, че обединението ще вдигне резултата на левицата и ще даде шанс за управление в ляво-център.

"Изчистихме общите си политики, всяка формация представи своите платформа и програма - видяхме, че в най-висока степен те съвпадат", коментира лидерът на БСП. 

Националният съвет ме упълномощи да водим преговори и с други партии и го правим от две-три седмици, каза още Нинова. С Жан Виденов не са водени разговори

С Мая Манолова също не се преговаря. "Още преди изборите опитахме да водим разговори. Не бих казала, че имаме разрив, тя си избра своя път. Направи собствена формация. Всеки е свободен в България да се определя политически и да прави, каквото намери за добре. На последните избори се показа, а и най-вече работата в 45-ото Народно събрание, при опитите да направим общи политики, правителство, се видя, че няма такава възможност. Мая избра своя път. Успех ѝ желая. А от "Отровното трио" бяхме определени като партия на статуквото", заяви още Корнелия Нинова.

На въпрос дали с новия формат на коалицията може БСП да подкрепи Георги Първанов, ако той се включи в кандидат-президентската надпревара наесен, Корнелия Нинова отговори: "Чух я тази интрига вече, това е поредният опит да се вие клин между БСП и Румен Радев, не се поддавайте на никакви интриги".