Лява коалиция с популярни имена от близкото минало на БСП и инициирана от нейния председател Корнелия Нинова се подготвя за явяване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Преговорите с други партии и формации от лявото се движи лично от Нинова, но все още не са финализирани, потвърдиха за Dir.bg от предизборния щаб на левицата.

Според информация в различни медии разговори на "Позитано 20" са водени с лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, която напуска коалицията "Изправи се! Мутри вън!", с ръководството на АБВ в лицето на Георги Първанов и Румен Петков, както и с бившия член на Националния съвет на БСП и учредител на "Нормална България" Георги Кадиев.

Колкото до съучредителя на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, тя не е получавала покана за такива разговори. Пред "Свободна Европа" Манолова заяви, че не участва в "подобно нещо". А отцепилата се Татяна Дончева не отрича да се водят преговори. "За техния резултат трябва да изчакаме 26 май", добави тя пред същата медия.

На тази дата изтича срокът, в който Централната избирателна комисия приема документи за регистрация на партиите и коалициите, които искат да участват във вота за Народно събрание през юли. За да регистрират коалиция за участие в изборите, от ЦИК изискват внасяне на подписите на 2500 избиратели, депозит в размер на 2500 лева, както и решение за образуване на коалицията, като промени в състава й могат да се заявяват до 5 юни.

Стара идея с нови участници

Идеята за по-широко обединение на левите формации, но и не само на такива, беше лансирана от лидера на БСП Корнелия Нинова още през зимата, при подготовката на партията за редовните парламентарни избори тази година. Тогава тя беше отхвърлена от големите играчи. Най-гръмко прозвуча отказът на Слави Трифонов, а от БСП успяха да привлекат само старите си партньори от "Екогласност", Комунистическата партия, "Нова зора" и политически клуб "Тракия". Нинова обаче остави вратата отворена и написа в социалните мрежи, че БСП е отворена за сътрудничество и взаимодействие с други партии, сдружения на гражданското общество и неправителствени организации.

Заявките на кандидат-партньорите

Един от разговарялите според медийни публикации с Корнелия Нинова, президентът на България 2002-2012, бивш член на Националния съвет на БСП и учредител на АБВ Георги Първанов заяви по време на свое посещение във Велико Търново, че най-важното в момента е да се съберат всички леви формации в една коалиция, за да не се стига до загуба поотделно на предстоящия вот.

Другият бивш, който беше и кандидат на левицата за кмет на София през 2009 г., Георги Кадиев, основател на партията "Нормална България", потвърди воденето на разговори за обединение със статус във Фейсбук.

"Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки. Резултатът в последния парламент е видим: 43 леви депутати и 197 други. Време е за положителни новини. Време е да разкажем нашата приказка за бъдещето на България, и нека избирателят реши нея ли избира, или друга. Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула. Това е пътят".

Какво ще прави непоканената Мая Манолова?

Пред "Свободна Европа" бившият омбудсман и лидер на организацията "Изправи се!" заяви, че не смята да прави "нищо различно".

"Има формат, в който сме се явили на избори, вървим си към него", каза тя. А форматът, за който говори, е коалицията, в която влизат партията на Татяна Дончева, "Движение България на гражданите", ЕНП на Мария Капон и познатите от антиправителствените протести адвокат Николай Хаджигенов и пиар експертът Арман Бабикян.

В конкуренция на преговарящите в ляво са обявилите се в началото на май за патриотично обединение ВМРО. Те дадоха заявка за разговори с бившите си партньори от НФСБ, както и с партията КОД на Петър Москов. Тази сутрин в ефира на BTV бившият здравен министър Петър Москов обяви, че няма да преговаря с партията на Красимир Каракачанов, нито с определящите се като патриотични формации ВОЛЯ и Атака. По думите му обаче КОД ще търси коалиция, защото е нужна нова енергия в десницата.