Ще обжалваме решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство по сигнала ни за Боил Банов и следващата седмица ще представим още документи по случая, обяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева на пресконференция.

По-рано днес от държавното обвинение отказаха да започнат разследване срещу министъра на културата поради липса на данни за извършено престъпление. Проверката започна, след като през февруари именно Йончева представи документи и записи, които според нея доказват, че Банов е съдействал за опрощаване на поне 700 000 лева неустойка на фирмата-строител на втория и третия етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа. Тя твърди, че аудиозапис показва как Банов дава указания за фалшифициране на документи.

Прокурорите обаче не са установили нарушения на служебните задължения нито от страна на министъра, нито от страна на неговия заместник, нито пък набавяне на имотна облага. А за записа е констатирано, че "е N-ти брой презапис, без да е представен оригиналният", което е "непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие и има ли извършени манипулации и обработки".

"Аудиозаписът показва, че Боил Банов е наредил да бъдат подправени документи. Документите доказват, че това, което е наредил Банов, се е случило", не се съгласи обаче Йончева. И подчерта:

"Очевидно е, че подготвят съдбата на "Ало, Банов съм" да е същата, каквато бе съдбата на "Ало, Ваньо". В аферата "Ало, Ваньо" министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва "Ало, Ваньо", оглави антикорупционния орган".

Депутатката имаше предвид председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, когото сега прокуратурата проверява заради съмнения за придобиването на луксозния му апартамент с тераса на покрива на блока.

"Очакваме по същия начин последната афера Апартаментгейт да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност", заяви още  Йончева.

Тя обяви, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че Боил Банов е наредил фалшификация на документи.

"Получихме от МРРБ допълнителни документи, които доказват, че става дума за документално престъпление, за измама, за престъпление срещу финансовата система при изразходването на европейски средства", подчерта депутатката от левицата.