Служебният кабинет започва чистка срещу социалистите в държавната администрация, обвиниха от БСП на нарочен брифинг. Повод за обвинението на партийното ръководство към президента е акт на новия екип в транспортното министерство, уволнил Гергана Алексова, зам.генерален директор на НКЖИ. Тя е била освободена от поста тази сутрин в 9.30 часа, съобщи Борислав Гуцанов.

Алексова е дългогодишен кадър на партията, член на Националния съвет на БСП, бивш общински съветник, многократно е била в ръководството на БСП-София, а на поста в НКЖИ е от 4 години, посочиха от партията.

"Основанието е, че е член на БСП и че преди известно време започна да проверява обществените поръчки", коментира причината за освобождаването й председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев, тя е разнасяла листовките на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, а сега е непотребна, възмути се Свиленски.

"Тези хора започват с чистки, започват показно срещу членове на БСП. Такива удари нямаше при кабинета на Борисов, учудват ни ударите на Радев, обобщи Свиленски. 

Според Гуцанов това е изключително лош сигнал. Да не се започва с уволнения от първия работен ден, прзоваха от ръководството на БСП.

Снимка: Фейсбук, личен профил

"Тези уволнения не са случайни. Много добре се знае кой представител в коя партия членува", каза още той. "Но когато започваш със зам.-директор на НКЖИ, това значи, че срещу БСП се води целенасочена атака. И ще стане ясно на българските социалисти какво е отношението на президента", допълни той.

Свиленски уточни, че ръководството на БСП не е обсъждало санкции срещу тримата служебни министри, членове на партията, Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, но очаква от тях, като членове на Националния съвет, да работят за своята политическа сила в предизборната кампания.

В петък социалистите се събират на пленум, за да дадат старт на предизборната подготовка, правилата за номиниране на депутатите и да обсъдят коалиционната политика на партията.