Областният управител на Благоевград Валери Сарандев изпрати писмо до Министерския съвет, в което изрази желанието си да бъде освободен от длъжност, съобщиха на сайта на областната управа.

Това се случва ден след клетвата на служебното правителство.

"Смятам, че моят мандат като политически представител на БСП в управлението на област Благоевград изтече в момента на издаването на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство. Аз не съм оторизиран от ръководството на партията си да я представлявам в едно ново управление със служебно правителство и затова още вчера, на 2 август 2022 г. депозирах искане до новия Министерски съвет да бъда освободен от тази длъжност", пише Сарандев.

С това областният управител на Благоевград избра сам да депозира искането си за освобождаване от длъжност, посочват още от областната администрация.

60-годишният Валери Сарандев е областен лидер на БСП и бивш зам.-кмет на Гоце Делчев. Той вече бе управител на областта, когато бе назначен за такъв от служебното правителство на Румен Радев през 2017 г. Сарандев е председател на общинската организация на Гоце Делчев от 2013 г., и е близък до Корнелия Нинова.