На фона на растящите цени на енергийните ресурси и нуждата от финансови средства за компенсиране на домакинствата и бизнеса, категорично не сме съгласни служебното правителство да задължава България с милиарди за нови 8 самолета Ф-16. Това се посочва в позиция на БСП, разпространена от пресцентъра на партията, по повод обявените намерения на служебния кабинет да ангажира България със закупуване на нови 8 самолета Ф-16.

Левите хора искаме повече средства за социална политика, каквато провеждахме ние в редовния кабинет досега, отбелязват от левицата.

"Без да отричаме необходимостта от модернизиране на българската армия, заявяваме, че служебният кабинет не може да поема нови ангажименти, нито да взима стратегически решения. Те трябва да бъдат оставени на следващото редовно правителство, което да направи внимателен преглед по отношение на реалните нужди, сроковете и условията, преди да бъде взето окончателно решение", посочват от БСП.

От левицата напомнят, че служебното правителство е призвано да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори и да решава най-неотложните въпроси пред страната. Подготовката и сключването на военни сделки за милиарди не е сред тях.

"Най-спешните проекти са придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски, с които да се формира батальонна бойна група, и реализиране на втори транш самолети Ф-16", посочи на пресконференция вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. При представянето на екипа си той предупреди, че проблемите на авиацията съм момента създават опасност до 3-4 години да не можем да охраняваме въздушното си пространство.