Измами или грешки при изборните резултати могат да се предотвратят с въвеждане на машинното гласуване, заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. Повод за заявената позиция на БСП са започващите обсъждания в парламентарната правна комисия на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс.

От "Позитано" заявиха, че ГЕРБ искат да ограничат машинното гласуване, на което те ще окажат "категорична съпротива".

"Идентифицирахме два големи проблема в Изборния процес. И двата са свързани с въпроса за честното гласуване и отчитане на волята на избирателите.  Първият проблем е свързан с броенето. Считаме, че този въпрос, който има пряко отношение към възможността за измами или просто грешки при отчитането на преференциите и други, до голяма степен може да бъде решен с въвеждането масово на машинното гласуване. От ГЕРБ за съжаление предлагат точно обратното - ограничение пред тази мярка, и ще срещнат нашата категорична съпротива както в парламента, така и ако все пак бъде приет по всички други законови пътища", подчерта Зарков.

Според него от изключителна важност е въпросът с избирателните списъци. Затова от БСП ще настояват и ще внесат предложение ЦИК да направи регистър на избирателите. 

"В зависимост от изборите, в момента в тези списъци фигурират повече от 6.5 млн. души. За съжаление, на фона на демографската криза и масовата емиграция през последните години, това число е нереалистично. Стотици пъти е говорено за проблема с мъртвите души, но досега не е направено кой знае какво да бъде решен", подчерта народният представител.

По неговите думи стъпки в тази посока все пак са били направени през 2014 г, при обсъждането и приемането на сега действащия кодекс.

"Тогава на ЦИК е вменено задължение да води публичен регистър на избирателите. 5 години по-късно такъв регистър няма. Настояваме този регистър да бъде най-сетне създаден и именно той да послужи за изготвяне на следващите избирателни списъци", категоричен е Зарков.

За да стане това достатъчно бързо, Зарков предложи за първоначална база данни да се вземат данните от гласувалите през последните парламентарни избори преди 2 години.

"Който не е гласувал тогава, ще може да се регистрира допълнително. Така ще имаме ясна картина колко са гласуващите в България. На никой няма да бъде отнето правото да гласува в деня на изборите, ако се яви с валиден документ по постоянен адрес", допълни той.

Крум Зарков напомни, че в момента, в България гласуването е задължително. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" уточни, че машинното гласуване няма нищо общо с електронното и манипулациите при него са сведени до минимум. Той подчерта, че много европейски държави използват тази система.