Настояваме не само за оставката и на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, каза говорителят на ПГ на "БСП за България" и водач на евролистата на левицата Елена Йончева в отговор на журналистически въпрос на пресконференция днес в централата на партията.

Според Йончева проблемът не бил само в закупените апартаменти на цени, които са няколко пъти по-ниски от пазарните, а най-вече в това "как се вкарват лобистки закони в България".

Тя каза, че преди няколко дни Българската стопанска камара информирала, че 42 процента от приетите закони минават през "задния вход".

Говорителят на ПГ на "БСП за България" заяви, че от ГЕРБ са внесли лобистки закон през януари 2017 г., в резултат на който една фирма, вместо да построи осеметажен блок, построява 35-етажен блок.

"Ще ви напомня, че между първо и второ четене е променен Законът за устройство на територията, който дава възможност на една фирма, в случая "Артекс", да строи не по новия, а по стария устройствен план", заяви Елена Йончева.

"Оставаме с впечатление, че премиерът Борисов е загрижен откъде идва атаката за апартаментите, а не за корупцията, в която е затънала ГЕРБ", каза Йончева.

Според нея Бойко Борисов трябва да коментира и последния доклад на Европейската комисия от февруари т.г., в който се посочвало, че 2/3 от сигналите за корупция на български политици не се разследват.

Скандалът с апартаментите на властта разтърси кабинета с две оставки в събота - на правосъдния министър Цецка Цачева и на заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева.

Имотите на втория в ГЕРБ, Цветан Цветанов, отново фокусираха вниманието, когато се разбра, че е придобил луксозен апартамент в елитния столичен квартал "Изток" на силно занижена цена. В последствие стана ясно, че негови съседи в същата сграда и по сходен начин се оказват Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева - всичките от ГЕРБ.

Всичките жилища са в сграда, построена от фирмата "Артекс", от ГЕРБ отрекоха това да има връзка с промените в Закона за устройството на територията.

Реакция на Цветан Цветанов след оставките все още няма. Той е на работно посещение в Съединените щати.