НС на БСП избра нов Национален предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори. В новия щаб са привлечени и експерти, а съставът е намален до 8 души. Всеки член на щаба ще отговаря за различен ресор.

За председател на предизборния щаб на БСП бе избран Кристиан Вигенин.

Щабът е намален до осем души, в него са привлечени и експерти. Всеки член ще отговаря за различен ресор, според решението.

За "Партийна и организационна дейност" ще отговаря Динко Желев; за "Анализи, стратегии, послания" - Теодор Славев; за "Коалиционна политика и местна власт" - Атанас Зафиров; за "Международна дейност" - Мирослава Гатева.

За медиите и предизборната реклама ще отговаря Иван Ченчев; за връзка с ЦИК - Вяра Емилова.

Ресор "Младежки инициативи" е поверен на Габриел Вълков, а финансовата дейност е за Александър Нейчев.

Всеки един от отговорниците по ресори в предизборния щаб ще работи с екипи от професионалисти, се посочва в съобщението.

Преди заседанието на Националния съвет на партията относно задачите пред БСП, Александър Симов заяви коментира, че партията не е постигнала поставените задачи на предишните избори и трябва нещо да се промени. Според Симов, няма по-реалистична цел от победата и БСП е в състояние да я постигне.

Според Румен Гечев БСП трябва да промени подхода към избирателите, които не разбрали какво предлагат в програмата си. Нашият фокус беше към ГЕРБ, а се оказа, че имаме и други конкуренти, коментира още той.

Приеха план за действие

Националният съвет на БСП прие с мнозинство доклада на председателя Корнелия Нинова по актуалната политическа обстановка и предстоящите задачи за предсрочните избори, съобщиха от пресцентъра на партията.

Националният съвет е утвърдил и план за действие на левицата съобразно обобщените анализи от парламентарните избори.

Планът за действие има за цел да очертае мерките за преодоляване на допуснатите слабости и да даде посока за засилване на влиянието на БСП в обществото с оглед предстоящата кампания.

В него са очертани краткосрочните мерки, свързани с дейността на Националния предизборен щаб, с начина на подреждане на кандидатските листи и подготовката на посланията, платформата и визията на кампанията.

Средносрочните мерки имат за цел вътрешна консолидация на партията и активен диалог, както и с коалиционни партньори и други леви формации. Обсъдени са били въпросите за организационното укрепване на партията, дигитализацията и новите технологии, които могат да бъдат използвани.

Целта е БСП да бъде силна, отговорна и идейно ясна политическа формация, която си поставя високи цели на предстоящите парламентарни избори - да бъде партия на стабилност, принципност и последователност в политиката, се казва в прессъобщението.

Националният съвет на БСП е обсъдил и приел с мнозинство всички решения по предложените документи.

На заседанието единодушно е бил избран Националният предизборен щаб, както и са били приети структурата, щатът и бюджетът на НС на БСП за 2021 г.

Днес бе първото от предвидените до края на месеца три заседания на партията. 

Националният съвет на БСП ще заседава и на 22 май, и на 30 май, посветени на важни решения за предстоящите парламентарни избори.

На заседанието на 22 май се предвижда Националният съвет да избере новия състав на Изпълнителното бюро и да определи водачите на листите и местата за коалиционните партньори и гражданската квота.

На последната предвидена дата - 30 май, НС на БСП ще се събере, за да одобри окончателно листите за народни представители. Тогава ще стане ясно дали лидерът на БСП Корнелия Нинова ще води листи в Пловдив и в столицата. Рокади в останалите областни центрове също са възможни.

Учредиха ново течение в БСП - Платформа "Социализъм XXI век"

Докато Националният съвет на БСП заседаше социалисти в НДК учредиха ново идейно-политическо обединение Платформа "Социализъм XXI век". Те приеха манифест, в който се казва, че БСП е допуснала груби политически грешки и настояват за нова предизборна платформа и нови лица, предаде БНР.

Вижте снимки >>

Сред учредителите са Георги Пирински, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Юрий Асланов и Велислава Дърева, която заяви, че след провала на парламентарните избори е било задължително лидерът на партията Корнелия Нинова да подаде оставка.

Учредителна среща на обединение в БСП „Социализъм 21 век“ се състоя в зала 6 на НДКпност и последователност в политиката

Снимка: БТА

"Мисля, че политическата култура и почтеност изисква съответният председател да вземе своето решение и да си подаде оставката, така че ние не правим партия в партията. Ние сме партия, защото има БСП, която е на 130 години, има една паралелна партия, лидерска, която е на пет години", каза Дърева.