Левицата стана първата партия, която даде пресконференция в НДК след изборите, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи само изявление пред журналисти. 

По последни данни на "Галъп" ГЕРБ получават 33,5%, БСП - едва 15,1%, а ДПС ги доближават плътно с14,5 на сто.

"Днес много често се задава въпроса дали БСП ще участва в коалиция. До скоро се задаваше въпроса защо БСП участва във властта. Избирателите ни отредиха място на опозиция в този парламент. Това повелява ние да бъде една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя българските граждани с решения в законодателството", заяви Миков.

Той подчерта, че отговорността за бъдещи разговори на първо място е на ГЕРБ и ползва случая да ги поздрави с победата. Лидерът на левицата добави, че трябва да се види как ще започнат разговорите по евентуално съставяне на правителство.

"Ще участваме в разговорите по националните приоритети, но в никакъв случай не може да става дума за скрити разговори по отношение на подялба на властта", подчерта Миков.

На въпрос дали БСП би подкрепила кабинет на ГЕРБ той отговори, че първо - нямат такава покана, и второ - разбирането за мнозинствата в Народното събрание като всенародна отговорност е приключило преди около 25 г. Сега има политическа отговорност и ясни политики и трябва все повече да се връщаме на тази плоскост, посочи Миков.

По повод призива на Борисов към лидерите на другите партии да "преспят с резултатите" и да помислят за общо решение, Миков коментира, че трудно се постига стабилност, когато не се отстъпва. Нека всички да преспиват и да гледат резултатите, допълни той.

"Що се отнася до процентите – смятам, че това не е тенденция, но това е оценка – включително за участието ни в предишния мандат, за отношенията ни с нашия партньор в предишния мандат, за онези публични сигнали, с които до висока степен сме изгубили подкрепа от предишните парламентарни избори", добави Миков.

Той заяви още, че БСП е партия, която в годините е губила не само от ГЕРБ, била е в тежка ситуация, но е намирала начин и сили да излиза от тези ситуации.

Запитан дали бившият лидер Сергей Станишев има вина за тежката загуба, Миков заяви, че дори да смята така, не би го споделил.

Лидерът на БСП не отговори категорично на въпроса какви ще бъдат отношенията им с АБВ на Георги Първанов, които най-вероятно също влизат в парламента.

Очевидно сме допуснали много грешки, за които избирателите ни наказват, допуснахме тежка загуба, коментира по-рано Мая Манолова от БСП, предаде БГНЕС. Запитана кой ще носи политическата отговорност, тя отговори, че всеки ще отговаря за допуснатите от него грешки.

"Очевидно БСП претърпява тежка загуба с лоши резултати, каквито определено не сме очаквали, но е разбираемо след тежкото управление. Очевидно сме сбъркали в много неща, за което бяхме наказани", заяви и Атанас Мерджанов.

По думите му вотът се разпредели в по-малките партии, това предполага сериозна нестабилност и са нужни усилия от всички, които ще влязат в Народното събрание, но обединението трябва да се търси от ГЕРБ.

Корнелия Нинова пък коментира пред bTV, че хората са ги изпратили в опозиция.

Това е най-тежката загуба на БСП в парламентарни избори за всички тези години, заяви и зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов, цитиран от "Фокус".

Тя се дължи на начина, по който участвахме в управлението през тази малко повече от година, с позициите, които се изразяваха във връзка с кризата между ЕС и Русия и поради състоянието на самата партия на редица места”, коментира той.