БСП ще поискат извънредно изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев в парламента заради доклада, на базата на който е взето решение за екстрадиране на свещеници от Руската църква. Това обяви пред журналисти лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

"Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него. Има данни, че той е изготвен на базата на натиск отвън, най-малкото информацията, че от Македония идва такъв. Има много съмнения за това, което се случи".

Нинова обясни, че ако духовниците наистина са били шпиони, редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени, тъй като нямат дипломатически статут, за да бъдат експулсирани. Според нея е "очевидно, че нямат сериозни доказателства и затова бързаха да ги изведат от страната". 

"Искаме истината", настоя лидерът ба БСП. Тя добави и че "напоследък ключови за страната въпроси стават секретни" и изброи: доклади на Сметната палата, на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), докладът на ДАНС за концесията на "Росенец" и други.

БСП очакват управляващите да откажат това изслушване, но искат да видят дали ДАНС са си свършили работата или "някой отвън" е звъннал и е казал какво да направят.

Съгласни са докладът да влезе и в секретното деловодство, но да е ясно какво се случва. 

Относно обявената тази сутрин кандидатура на ГЕРБ-СДС за кмет на София, Корнелия Нинова попита бил ли е журналистът Антон Хекимян "лична къртица на Бойко Борисов".