БСП иска изслушване в парламента на министъра на околната среда и водите Емил Димитров във връзка с Варна и алепу. Това заяви от трибуната на парламента лидерът на левицата и председател на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова.

Тя изтъкна като мотиви задълженията на държавата да гарантира чиста вода, чист въздух, вода и земя на гражданите.

"В последните години станаха известни десетки случаи на нерегламентирани сметища в България, където незаконно са струпани боклуци от цял свят. В Хасково и в много други градове водата е опасна за здравето на хората от години. Замърсяването на въздуха в големите градове е над допустимите норми в пъти, посочи лидерът на левицата. Тя визира като ярък пример за незаконност случилото се във Варна и на строежа в Алепу. Във Варна се изляха пет милиона евро и тонове фекални води и никой не носи отговорност за това и е време тези въпроси да срещнат решителни мерки от страна на държавата", настоя Нинова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че вчера министър Димитров заяви, че няма да спре строежа на "Алепу" и дори подчерта, че "няма да бъде екологична бухалка".

"Уважаеми г-н министър, да се спазват законите на страната и да се упражнява контрол не е бухалка, а ваше първо и неотменимо задължение", посочи Нинова.