Сезиране на КС за оръжията е невъзможно, а ветото е безпредметно, защото Министерство на отбраната вече промени текста на ратификацията и предстои промяната да влезе за ново гласуване веднага след Нова година. Тази теза защити президентът Румен Радев в коментар на намерението на БСП и "Възраждане" да сезират Конституционния съд за ратификацията на договора за военна помощ с Украйна заради възможността изпълнителната власт да сключва анекси зад гърба на парламента.

"Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно", каза президентът. "Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. КС категорично няма за какво да се произнесе", категоричен беше Радев.

И добави, че умуването на Корнелия Нинова дали да сезира КС е "абсолютно безнадеждна кауза". "Това няма да има никакъв ефект, МО свърши нейната работа", каза по адрес на соцлидерката президентът, като визира промените, представени от МО и намерението да бъдат внесени корекции в договора с Украйна. "МО ревизира договора с Украйна. И това е съгласувано с украинската страна. Това ще бъде внесено веднага след Нова година в НС", коментира президентът. Той беше категоричен, че според въпросната ревизия вече "никое правителство няма да може само да взема решение" за военната помощ за Украйна.

Радев оневини служебния кабинет за изпращането на оръжие за Украйна, защото това е било наложено от Народното събрание.

"Неведнъж призовах депутатите за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за тази помощ", .

В днешната изключително крехка политическа ситуация всяка институция и всяка партия трябва стриктно да се придържат към закона, добави президентът.

Радев призова Народното събрание да се фокусира върху вече внесената програма за модернизацията на Българската армия.

По повод критиките към него от някои политически сили, че е забавил твърде много процедурата по връчването на мандатите, Радев отговори, че основната цел е "да имаме най-сетне редовно правителство".

"Няма никакъв проблем много бързо да завъртим рулетката с мандатите, но какъв ще е изходът? Аз мисля, че партиите имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг", коментира той.

Президентът още веднъж повтори, че ще връчи папката с втория мандат веднага след празниците.

Румен Радев потвърди още, че служебното правителство работи за увеличението на минималната работна заплата от 1 януари догодина и посочи, че се надява народните представители "да не отблъснат избирателите още повече от урните" при гласуването на ветото му върху последните промени в Изборния кодекс.