Вярвам, че в момента се пише история, която ще хвърли мост от миналото към бъдещето.

Това казва членът на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова в интервю за Дир.бг за плановете на столетницата за паметника на Бузлуджа.

Вяра Емилова е нова в ръководството на БСП - от 26 ноември 2016 г. В партията обаче има 12 г. стаж като е преминала през цялата йерархичната стълбица - била е председател на червената младежка организация в родната си Силистра, после шеф на общинската и на областната организация на БСП, член на Националния съвет на партията. По професия е психолог, но шест години е работила като радио журналист.

- След като БСП се съгласи държавата да й предостави монумента на връх “Бузлуджа“ за срок от десет години какви са следващите стъпки, които предстоят? За какво ще настоявате при уточняването на подробностите с МРРБ?

- Като начало сме насочили вниманието си към процедурата за придобиване на Дом
–паметника Бузлуджа. На последното си заседание Националният съвет на БСП взе решение да направи необходимите стъпки за стопанисване на паметника, който има не само високо историческо значение за хилядите социалисти, но е и определян, като една от най-големите архитектурни ценности в страната ни.

До момента много правителства са неглижирали паметника по редица причини, като най-често срещаната е, че той се свързва с миналото. Но трябва да си дадем ясна сметка, че без да уважаваме историята си, не можем да градим бъдеще. Мисля, че ние като народ трябва да преосмислим комплексите си, свързани с миналото, и да възприемаме паметниците като ценност, към която да се отнасяме с необходимото уважение и грижа.

Според законодателството, действащо в момента, възможностите, които стоят пред нас са три - наем, търг и право на ползване. В началото на тази седмица е изпратено писмо до премиера, че от трите предложени варианта на среща в Министерството на регионалното развитие, се спираме на „право на ползване за 10 години с право на строеж и инвестиции”, което ще ни предостави възможност за охрана и възстановяване на обекта. Ще настояваме паметника да ни бъде предоставен за ползване при тези условия.

Изключително интересен е фактът, че след проявения интерес от страна на БСП към Дом-паметник „Бузлуджа”, се появиха и други желаещи, сред които неправителствени организации, десни и патриотични формации и дори Областната управа Стара Загора, която, за съжаление, до момента не е направила нищо за съхранението и реставрацията на паметника. Той е оставен да се руши.

Разбира се интересът ни към паметника не е само емоционален, а е част от провежданата политика на БСП. Преди месец предприехме инициатива за възстановяване на войнишките паметници в страната, като част от ангажимента ни за запазване на историческата памет на България.

- Професор Йорг Хаспел - един от най-големите европейски специалисти по паметници от социализма, казва, че паметници на социализма трябва да се запазят, но с преосмисляне на функциите им. В какъв вид смятате да възстановите паметника и какви ще бъдат функциите му?

- Паметникът сам по себе си е гениален, като архитектура и заряд, който носи. Едновременно отразява времето, в което е създаден, но и го изпреварва. Барометър, за това са чужденците, които го посещават и го правят заради самия него, без да познават историята ни в детайли.

Многократно се срещахме с архитект Георги Стоилов, който притежава и авторските права върху паметника и сме запознати с всички идейни проекти.

Забележително е, че се появи неочакван интерес от различни места – последният беше от Тайланд, архитекти, които проявяват внимание към паметника като архитектурен обект.

Студентите на нашия Архитектурен университет също за заявили интерес, отношение има и от различни специалисти и експерти от Германия и Франция. Но този интерес е насочен преди всичко към паметника, като архитектурен монумент, а не като идеология.

Нашата цел е друга – да запазим историята. Много са идеите, които се обсъждат, но тепърва предстои те да бъдат обмислени и отсявани. Ще се съобразим с мнението на експертите, ще организираме кръгли маси за обсъждане на проектите, ще търсим финансиране, за да бъде приложена най-добрата идея. Но първите стъпки, които ще предприемем, са укрепване на покрива, който е в изключително тежко състояние, руши се ежедневно в резултат на вандалски прояви и лошо стопанисване от държавата. Паметникът трябва да се почисти и да стартира процедура по неговото реставриране.

- Имате ли вече проекти за паметника и какво предвиждат те?

- Направихме необходимото да съберем и окомплектоваме цялата документация, отнасяща се до паметника, която наброява над 400 страници. За да имаме основата. Дом-паметникът е уникален със своята архитектура. Той се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м. Площта е голяма и дава много възможности. Паметникът е изключителна туристическа атракция и ежедневно бива посещаван и от хора от далечни точки по света, като Канада, Япония, Австралия. Трябва да използваме тази възможност, за да запознаваме всички гости на страната ни и с историята ни.

Една от съвременните идеи, която лично на мен ми допада, е чрез 3D мапинг, залата да оживее и присъстващите да получат реална представа, как е изглеждал паметникът преди да бъде разрушен. Разбира се, идеите са много и всяка носи своята стойност. Предстои да бъдат обсъдени. Вярвам, че в момента се пише история, която ще хвърли мост от миналото към бъдещето.

- Там има все още оцеляла част от ценните мозайки, изработени от най-големите български майстори, какво ще стане с тях?

- При самото си създаване преди повече от 35 г., цялостното художествено оформление на Дом-паметника отнема 18 месеца и в него вземат участие над 60 творци. Някои от художниците, работили тогава, са изявили желание и сега да се включат в проекта по възстановяването. Търсим мнението на експертите, изработили мозайките, дали да се възстановят или да се намерят по-модерни решения за тяхното съхраняване. Но най-важната ни цел е да се спре разрухата. Продължавам да твърдя, че това не е паметник на една партия, а е паметник на една държава, която трябва да уважава историята си.

- Колко средства минимум ще са нужни за възстановяване на паметника?
Архитекти казват, че в паметника не е останала и следа от творби, изработени от мед, бронз и стъкло. Почти всички мозайки по външния диаметър на "чинията" са разрушени. Във вътрешния кръг около 20% от мозайките са разрушени. Изчислени в пари загубите са огромни.

- Да, загубите са огромни. Но въпросът е защо сме допуснали това да се случи и защо редица правителства са абдикирали от ангажимента да поддържат паметника? И не са ли това хора, които панически искат да избягат от миналото си, защото не знаят какво да правят със завещаното им наследство?

Навремето паметникът е струвал над 14 милиона лева, събрани чрез доброволни дарения от народа, това не е тайна за никого. Днес, за да направим точните разчети, първо е необходимо да имаме конструктивна оценка на сградата, за да се изчислят точно необходимите пари за преустройството. Но сумата, която е необходима, не е малка. Това не ни плаши, защото за БСП „Бузлуджа” е дългосрочен проект, за реализирането на който ще се намерят много съмишленици.

- БСП как смята да осигури нужните средства за паметника?

- Финансирането най-общо може да се случи по няколко начина:
първо - набиране на средства чрез дарителска акция, дори и международна;
второ - чрез европейска оперативна програма „Региони в растеж“ ос 6, „Регионален туризъм“, където са заложени достатъчно средства, предвидени само за паметници на културата от национално и световно значение.
трето - чрез публично-частно партньорство.

С други думи, когато има желание ще се намери и начин.

- Смятате ли да внесете предложение за вписване на паметника на Бузлуджа в световното културно наследство на ЮНЕСКО?

- За да се предложи за световната листа на ЮНЕСКО, паметникът трябва да получи статут на паметник на културата от национално ниво. Защото ако в собствената си държава, паметникът не е признат като национална ценност, то няма как да бъде признат за световна такава. Искане до Министерството на културата е подадено от арх. Стоилов, но към момента няма движение по въпроса.

Ако това стане, шансовете са изключително високи. ЮНЕСКО се стреми към балансирана листа, в която да бъдат отразени всички периоди и върхове на човешкия гений. Мнението на експертите е, че Бузлуджа има потенциала да бъде пръв представител, отразяващ периода на социализма от Източна Европа. Това би привлякло не само световен туристически, но и инвеститорски интерес.

- Какво ще е посланието на „Бузлуджа“ след неговото възстановяване?

- Моето виждане по въпроса е „Бузлуджа - величие в миналото, надежда за бъдещето”.

Паметникът на "Бузлуджа" е открит на 23 август 1981 г. за годишнината от основаването на БКП. Монументът е строен в продължение на 7 години от 500 войници от старозагорските "Трудови войски". За него са платени над 14 млн. лв., събрани реално от всички български граждани.
По данните на МРРБ сега данъчната му оценка е 110 000 лева.

36 г. след откриването на монумента изведнъж се оказа, че всички имат намерение да развиват дейност там.

На Бузлуджа, освен сърп и чук, има и истинско изкуство >>>

Архитект за спящия великан ”Бузлуджа” >>>