Отрязани дървета пред Общината в неделния ден предизвикаха напрежение сред местната управа и гражданите на Дупница. Акцията по отрязването им ръководил лично кметът Първан Дангов. Намесила се и полиция. 

Граждани нападнали с обиди и закани градоначалника, докато екипи на Общината отсичали борове, липи, ела при сградата на кметството и пощата наблизо. Полицията е предотвратила саморазправи, съобщи БНР. От местната коалиция КОД пък поискаха оставката на Дангов, а от общинската организация на ГЕРБ обявиха, че създават група за охрана на дърветата. 

Рязането на опасните според Общината дървета започнало в неделя, когато в центъра имало по-малко хора. На място бил кметът на Дупница Първан Дангов. По-късно пристигнали и депутатът от ГЕРБ Радослава Чеканска, председателят на Ообщинския съвет Костадин Костадинов и съветници, които недоумявали защо се изсичат дърветата. Подаден бил сигнал до РИОСВ и до областния управител.

От полицията в града съобщиха, че подаденият до тях сигнал е за изрязани 13 декоративни дървета в централната градска част на Дупница, в близост до общината. По данни на подалия сигнала, деянието е осъществено за времето от полунощ до 12:50 часа на 14 април. Дежурна полицейска група е извършила оглед на място, образувано е досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата, съобщиха още от пресцентъра на полицията в Кюстендил.

В изявление, изпратено до медиите, кметът Първан Дангов пък посочи, че общината в Дупница има спечелен проект по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония за засаждане на цветя в пространството пред сградата на общинската администрация. Ландшафтен архитект посетил Общината за изработка на работния проект и е препоръчал да бъде подготвен теренът, като се премахнат дървесни видове, които представляват опасност за преминаващите. Такива дървета е имало от видовете бор, липа и др., се сочи в позицията на кмета на Дупница.

Това пространство по архитектурния проект и оформление на сградата е за цветя, а не е за високи дървета. Част от дърветата са повдигнали плочките с кореновата си система, а сухите клони са предпоставка за възникване на инциденти, се отбелязва още в позицията на кмета на Дупница. По думите на кмета проектът предвижда да бъдат засадени цветя, които ще се обновяват периодично. Пространството в центъра на Дупница ще бъде попълнено с хумус и ще бъдат направени цветни алеи.

Дангов посочва още, че само от началото на годината са купени и засадени над 3000 фиданки в различни райони на община Дупница.

"Премахването на опасните дървета е започнало в неделя, защото в района преминават по-малко хора. Работниците на Общината полагат извънреден труд и аз присъствах лично, защото очаквах да има ескалация на напрежението", заявява още кметът на Дупница.

Междувременно от общинската структура на партия КОД (Консервативно обединение на десницата) в Дупница изразиха в писмо до медиите възмущението и крайното си несъгласие с ескалиращите и недопустими действия на кмета Първан Дангов.

"Бяхме търпеливи, проявихме нормална толерантност и дадохме достатъчно време на новия кмет, за да докаже, че заслужава да управлява общината. За съжаление, безотговорното му поведение днес мина всякакви граници и единственото, което ни остава да предприемем, е да поискаме оставката му", заявяват от партията. Оттам посочват, че са напълно наясно с формалните юридически механизми за отстраняване на избран кмет от поста му, но са морално задължени, като граждани и политици, да реагират, особено след действията с отрязването на 13 дървета в идеалния център на Дупница, се сочи в позицията на КОД, изпратена до медиите. 

Изрязани липи и в центъра на Добрич 

Междувременно започна ремонтът на центъра на Добрич, като една от най-коментираните теми там също е подмяната на големите липи, които през лятото създават сянка по пешеходната зона, но и проблеми, свързани с поддръжката и безопасността, предаде местното издание "ПроНюз". 

От общината са поставили мостра на новите дървета, които ще са от вида полски клен. На площад "Свобода" може да се види както мострата, така и информация.

На въпроса защо се подменят липите от Общината обясняват: "Заради безопасността. В този участък от булеварда вече паднаха две липи. Зелената корона не е гаранция за здравина и стабилност, а корените на дърветата са били просечени при предходната реконструкция на центъра и 10 години по-късно са увредени и загинали, което ги прави опасни".