"Ние ще търсим кандидатура, която не е фигурант, както беше предишният президент. Това трябва да е кандидатура, която да е функция на изпълнителната власт. Ситуацията коренно се промени и има нужда от президент-балансьор и дипломат. Генерал Радев е от възможните кандидатури", заяви Лечева пред БНР след публикации за неговата номинация.

Тя коментира и отказа си от номинация за президентските избори, след като с писмо до медиите вчера опроверга информациите, че ще участва в кандидат-президентска двойка именно с ген. Радев.

Лечева благодари на структурите на БСП, които са я номинирали, но подчерта, че още миналата седмица си е направила самоотвод пред ръководството на партията и е заявила, че няма да участва в кандидат-президентски двойки в каквито и да е комбинации. 

"Не желая моето име да се включва в тези избори. Не съм очаквала спекулациите с моето име, те бяха изненада. Това беше и причината за писмото ми до медиите", подчерта Лечева, която помоли да не замесват името й.

По думите на бившата депутатка от БСП избирателите очакват широка подкрепа срещу модела, който наложили от ГЕРБ като посочиха Росен Плевнелиев за президент.

Тя добави, че вторият кръг преговори с АБВ и „Движение 21“ за обща лява кандидатура продължава, като изтъкна, че няма съмнение, че БСП е водеща сила в лявото пространство

Лечева потвърди, че имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин не са добре подкрепени в БСП и е по-добре АБВ да излязат с други имена.

Гълъбов: Ако Борисов се кандидатира, влизаме в несигурност

Междувременно политологът доц. Антоний Гълъбов коментира също пред националното радио, че не е добро решение да се мисли за пенсионирани генерали като за президенти.

"България няма подобна традиция в президентската институция и идеята не е в това да имаме прикрит втори военен министър в ролята на президент", мотивира се той.

Първо беше спрягано името на ген. Михо Михов от АБВ, но той отрече да се кандидатира, една от номинациите на Реформаторския блок пък е генералът от резерва Съби Събев - бивш представител на България в НАТО.

Според Гълъбов партиите не се интересуват от президентските избори, а от изграждането на нови съюзи, подреждането и позиционирането преди следващите парламентарни избори. По думите му онова, което ще се случи между първия и втория тур, е много важно като партийна подкрепа.

"Твърдението, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент е част от устойчива пропагандна схема. Той няма да се кандидатура за президент и това е правилният ход. Така би трябвало да се случи, защото в противен случай това означава предсрочни парламентарни избори и влизане отново в политическа спирала на несигурност. Очевидно е, че няма да се кандидатира. Има достатъчно отговорности като министър-председател", каза още Гълъбов.

В събота премиерът направи изявление, с което намекна, че не изключва лично да се кандидатира за държавен глава, но това ще стане ясно едва през септември. Той подчерта, че доскоро ГЕРБ са имали двама много силни кандидати, но те не можели да се справят със стресовата ситуация в света напоследък. Затова от партията търсели човек, който "да тропне на масата, за да защити интересите на страната".

Като главен секретар на МВР (2001 - 2005 г.) Бойко Борисов е удостоен със званието генерал-лейтенант.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой вляво работи за ГЕРБ

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?