Вътрешният министър Бойко Рашков показа и документи на досъдебно производство, което според него е образувано срещу вицепремиера Асен Василев заради опашките по бензиностанциите преди дни. В интервю за bTV той призова Специализираната прокуратура да отговори защо отрича за производството и обяви, че то е политически акт.

"Свикнахме вече с това от там да се получават неверни данни, да не кажа да се лъже", заяви той.

"В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него", обясни Бойко Рашков.

"Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени", уточни още вътрешният министър.

"Разбира се, от това нищо няма да излезе. Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление", категоричен бе Рашков.

По думите му е интересно защо Специализираната прокуратура продължава да лъже, че производство срещу Асен Василев няма.

Това е нашата съвременна национална прокуратура и за нейните правомощия вчера се опитахме да проведем разговор в Комисията по вътрешен ред, което не беше позволено от представителите на ГЕРБ", уточни още вътрешният министър.

В интервюто Рашков заподозря открито сестрата на пиарката на Бойко Борисов - Севделина Арнаудова, за изтичане на информация е имало по арестите от миналата седмица. Причина за подозренията е това, че тя работи в Главна дирекция на "Национална полиция". 

"Бойко Рашков изрече много неистини, сестра ми работи в Дирекцията на полицията от 22 години има редица награди от това министерство, подписвани от най различни министри. Тя работи в сектор, който няма нищо общо с провежданите разследвания и досъдебни производства. Никой от нас не знаеше, че ще бъде арестуван. Бойко Рашков трябва да се извини за тези твърдения или да ги докаже", отвърна своевремено Севдалина Арнаудова.

В коментар на арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова той подчерта, че ако фактите като дадените срещу тях са били дадени за един обикновен човек, той е щял да бъде привлечен като обвиняем. "Можем да направим извод, че прокуратурата е разпънала чадър над тях и последствия няма", допълни Бойко Рашков. Според него прокуратурата е размотавала случая по проверката на Държавната финансова инспекция, че държавата е ощетена с половин милиард лева от фирми на Васил Божков.

"Това обаче за нашата прокуратура няма значение. Тя е размотавала случая, двама прокурори са възлагали само проверки и от тях няма никакъв ефект", каза Рашков.

В доклада на Агенцията за финансова инспекция става дума за неприбрани от хазната 559 милиона лева.

"Тоест в хазната тези пари не са влезли за 5-годишен период от време и прокуратурата е направила всичко възможно от 2017-а до ден днешен да не приключи това производство", заяви Бойко Рашков.

"Можем да направим извода, че прокуратурата е чадърът над тези лица. Те са правили абсолютно всичко, което са пожелали. За тях възмездие и до момента няма", допълни вътрешният министър.

"Не сме избързали, даже се забавихме с ареста на Борисов", е мнението на Бойко Рашков. Той допълни, че в дома на Арнаудова са открити материали, от които може да се направи извод, че тя е следяла какво се случва в обществото във връзка с обвиненията срещу Васил Божков. Министърът обяви, че сестрата на Арнаудова работи в сектор "Информация и анализ" на Глава дирекция "Национална полиция" и вероятно от нея е изтичала информация.

Относно посещението на евродепутати от ЕНП, които критикуват действията на МВР по случая, Рашков каза, че те трябва да бъдат запознати "с какво се е занимавал Борисов". Той попита задочно председателя на ЕНП Манфред Вебер: "Знаеш ли защо Борисов излиза от МВР? Той припомни, че на времето Борисов е работил с групировките". "Може би трябва да изпратим на господин Манфред Вебер всичко, което имаме в МВР за лицето инж. Бойко Методиев Борисов", добави Рашков.

Той показа и документа с който Бойко Борисов е поискал да напусне органите на МВР, защото не е искал да се деполитизира, а е бил член на БКП.

Рашков подчерта, че не оспорва обвиненията срещу Васил Божков и "всеки трябва да си сърба това, което е надробил", но се бил наслушал на нелепости от прокуратурата как той не може да бъде разпитан.

Рашков каза, че е поискал да се разширят правомощията на разследващите полицаи, защото прокуратурата има монопол върху разследващите органи. "Когато Гешев си отиде, ние с прокуратурата ще работим така добре, както с европейските акредитирани прокурори."