Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита във ваша лична преторианска гвардия, нахлувайки в президенството. Оценката беше дадена миналата година, когато шест месеца хората протестираха по площадите, искайки оставката ви точно заради това действие. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на изслушване на главния прокурор в правната комисия за съдбата на Бюрото за защита.

 "Да, законите се правят в Народното събрание и те трябва да служат на гражданското общество, вие явно, че сте против, но да има политическа воля и съм убеден, че ще започне с изваждане на Бюрото по защита и връщането му към изпълнителната власт", добави Йорданов.

Главният прокурор пък отбеляза, че е много трудно да се отговори на политически тези.

"Направете така, че България да е първата държава в ЕС, в която не се охранява главният прокурор. Никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор, дали ще ме охраняват - добре, това ваше решение, надявам се решението да не е по национални причини. Не ме е страх. Надявам се, че ще бъде взето рационално решение на базата на рационални доводи", заяви той. 

Тошко Йорданов добави, че законът се прилага избирателно. "Няма разследване за кюлчета и за Мата Хари. Вие си затваряте очите за едно, а си ги отваряте за друго", каза народният представител.

Гешев отговори, че не главният прокурор разследва в България и той няма контрол върху конкретни магистрати.

Главният прокурор призна, че може би е негова грешката, че служители от Бюрото по защита към главния прокурор са били използвани да подпомагат действията по разследването при акцията на прокуратурата в сградата на Президентството. Той добави, че прокуратурата е трябвало още тогава да обясни своите действия пред медиите.

По думите му в акцията от 2020 г. не са участвали повече от четирима души от Бюрото и доколкото знае, те не са били тежковъоръжени. Главният прокурор обясни, че служителите са участвали по стандартна процедура, след отправено искане до него от наблюдаващия прокурор по делото. Той обясни, че прокуратурата не е искала да участват служители на МВР, за да не ги постави в неудобна позиция.

Гешев обясни още, че позволение за участие на служители от Бюрото в действия по разследването се дават след мотивирано искане, направено по различни причини. И добави, че логистично МВР не може да претърсва едновременно десетки адреси, затова понякога се налага използването на служители от Бюрото.

По данни на главния прокурор за 2020 г. служителите на Бюрото са били използвани при девет случая във връзка с осъществяване на действия по разследването, а през 2021 г. при три. Бюджетът на структурата към главния прокурор е 2,5 на сто от бюджета на прокуратурата, което е 7 174 385 млн. лв. По думите на главния прокурор през 2021 г. Бюрото е защитавало 16 лица, а е охранявало трима магистрати, включително него.

Главният прокурор каза още, че Националната служба за охрана в последните 10-15 години се е превърнала в служба за обслужване. Той отбеляза, че бюджетът на НСО е няколко пъти по-голям от този на Бюрото по защита, като според него службата охранява и по-малко лица.